Чи втримають аграрії гривню у 2023 році
Основою стабільності національної грошової одиниці протягом 2016-2017 років була потужна сировинна база сільськогосподарського виробництва, в першу чергу, значні площі родючих ґрунтів, котра дозволяла і дозволяє розвивати галузь екстенсивним шляхом, збільшуючи обсяги виробництва та експорту (а значить і валютних доходів власників с/г бізнесів та країни) за допомогою розширення площі посівів експортоорієнтованих культур.


Однак, в другій половині 2017 року намітилась тенденція до скорочення обсягів українського експорту зернових (рис. 1). У грудні він склав 3,6 млн. тонн, що помітно нижче рівня грудня минулого року (4,37 млн. тонн). Разом із тим цінова кон’юнктура на світових ринках залишається сприятливою для українських сільгоспвиробників, що дало можливість отримати $ 552 млн.
Чи втримають аграрії гривню у 2023 році
Рис. 1. Скорочення обсягів експорту продукції сільського господарства*

* розрахунки European Analytical Centre за даними Державної служби статистики України

Найвищі темпи відставання порівняно з першою половиною минулого маркетингового року мають місце по кукурудзі, де експорт знизився на 1,3 млн. тонн до 5,6 млн. тонн за результатами року, а в грудні на 400 тис. тонн. В першу чергу, це відбувається через загальне зниження врожаю кукурудзи порівняно з минулим роком (з 28 млн. тонн до близько 25 млн. тонн), а також у зв’язку із несприятливою для українських виробників кон’юнктурною ситуацією на ринку.

Що стосується продукції більш глибокої переробки, зокрема такої як цукор, то світова ціна на нього залишається на 30-35% нижче торішньої, що є основною причиною зменшення його експорту протягом поточного року. При цьому варто зазначити, що внутрішня ціна на цукор в Україні протягом останніх місяців знижується і вже практично досягла паритету з ціною експортною, яка в грудні була на рівні близько $ 400/т.

В цілому у поточному сезоні загальний експорт цукру з України може скласти за оцінками аналітиків ринку 350-400 тис. тонн, тоді як в минулому сезоні українські компанії експортували майже 770 тис. тонн на $ 380 млн.

Загалом, зміцнення тенденції стосовно скорочення обсягів експорту продукції сільського господарства може негативно відобразитися на темпах зростання національної економіки та позиціях гривні відносно американської валюти. Сьогодні агробізнес формує майже половину всіх валютних доходів країни і його розвиток забезпечує синергетичний ефект суміжним галузям та надходження долара на міжбанківський валютний ринок, котрий потім купують імпортери.

Василь Голян,
директор Європейського аналітичного центру






Друкувати
Найбільш популярні матеріали