В Україні можуть створити власну криптовалюту
НБУ опрацьовує питання доцільності випуску власної криптовалюти. У свою чергу Національний координаційний центр кібербезпеки планує створити робочу групу, яка повинна визначити порядок функціонування ринку криптовалют та їх оподаткування.


Таке рішення прийняли на засіданні Національного координаційного центру кібербезпеки (НКЦК) під головуванням секретаря РНБО Олександра Турчинова, передає прес-служба відомства.

Повідомляється, що в робочу групу будуть включені представники НБУ, Мінфіну, Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, СБУ, Нацполіції, Держслужби фінансового моніторингу, Державної фіскальної служби та Держслужби спецзв'язку і захисту інформації.

Згідно з нововведенням, група повинна розробити нормативно-правові пропозиції щодо регулювання цього питання, визначити державного регулятора і порядок функціонування ринку криптовалют.

Також має бути визначено порядок проведення моніторингу транзакцій з використанням криптовалют та ідентифікації суб'єктів криптовалютных операцій.

Крім того, група повинна визначити порядок оподаткування доходів від здійснення криптовалютных операцій відповідно до вимог законодавства України.

У НБУ думають над випуском власної криптовалюти. Нацбанк доручив розробити механізм забезпечення доступу правоохоронних органів до інформації криптовалютных бірж із зобов'язанням зазначених суб'єктів зберігати інформацію про всі транзакції протягом строку, встановленого законодавством для фінансових організацій, та розкриття інформації про клієнта за мотивованим запитом.

Варто зазначити, що розробка і впровадження всіх цих заходів включає у собі подальше міжнародне співробітництво щодо запровадження комплексного регулювання криптовалют, а також уникнення криміналізації цього сегмента.

Турчинов не залишив без уваги проблему відсутності законодавчої та нормативної бази, яка "створює загрози для економіки і безпеки держави".

"Враховуючи швидкий розвиток криптовалют в світі, це питання не може залишатися без уваги держави", - додав секретар РНБО.

Він закликає уряд не відсторонюватися від цього питання і ліквідувати правовий вакуум на ринку криптовалют.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали