Починаючи з 2004 року сума державного та гарантованого державою боргу збільшилась з 85 млрд. до 2800 млрд. гривень відповідно до стратегії управління запозиченнями Міністерства фінансів на 2023 рік.

В Мінфіні доводять, що основу прогнозу на 2023 рік становить повна вибірка коштів за програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ), кредитною угодою між Державним банком розвитку КНР і НАК «Нафтогаз України». Таким чином це відповідає приросту суми зобов’язань Уряду на 700-800 млрд. гривень або +27% лише за один рік. В цілому, можна відмітити подвоєння державних боргів з 2014 року (рис. 1).

Скільки боргів держава переклала на українців

За методологією МВФ для країн третього світу допустиме максимальне державне боргове навантаження на економіку складає близько 60%. В Україні даний показник наближається до відмітки 80-90% (рис. 2), що є рекордним значенням за всю історію незалежності.

Скільки боргів держава переклала на українців

Зростання розмірів державних боргів збільшує залежність України від іноземних кредиторів і відповідно знижує інвестиційну привабливість національної економіки. Це відбувається через потреби Уряду підвищувати податковий тиск на громадян та бізнес з метою фінансування виплат за зовнішніми запозиченнями. У той же час, внутрішні борги погашаються за рахунок додаткового податку на населення через інфляцію та девальвацію, коли гроші просто друкуються для фінансування державних видатків, а цей процес маскується під збільшення обсягів внутрішньої державної позики.

Читайте також: Який курс долара буде в Україні у 2023 році


Отже, у 2023 році українська влада планує на плечі громадян (в розрахунку на одного жителя) перекласти ще близько 23 тис. гривень нових боргів. Більше половини цих коштів будуть направлені через корупційний механізм у приватний бізнес осіб, наближених до вищої ланки державного менеджменту.

VADYM BARDAS
Investment and forecasting expert
EUROPEAN ANALYTICAL CENTRE






Друкувати
Найбільш популярні матеріали