МВФ не влаштовує президентський законопроект про антикорупційний суд
Міжнародний валютний фонт розкритикував президентський законопроект про антиконституційний суд. Про це свідчить копія листа голові адміністрації президента Ігорю Райніну, опублікована “Європейською Правдою”.


Згідно з документом, МВФ вітає ініціативу щодо створення Антикорупційного суду, однак у фонду є ціла низка заперечень щодо тексту законопроекту 7440, пише finance.ua.

Більшість заперечень стосуються критеріїв обрання суддів антикорупційних судів, участі міжнародних експертів у процедурі обрання суддів, а також підсудності нового суду.

В першу чергу експерти МВФ вимагають, щоб Громадський комітет міжнародних експертів мав вирішальний голос при виборі суддів у новий суд. Зараз законопроект пропонує міжнародним експертам право лише дорадчого голосу.

“Якщо міжнародним експертам не буде надано право остаточного рішення, чесність суддів буде викликати сумнів з самого початку. Те, що зараз пропонує цей законопроект, суперечить вимогам Венеціанської комісії про участь міжнародних експертів”, — говориться в документі.

Також міжнародні експерти звернули увагу, що законопроект має цілу низку норм, які ставлять під сумнів роботу суду.

По-перше, в ньому не визначається кількість суддів антикорупційного суду, а все віддається на розсуд Судової адміністрації. МВФ бачить в цьому поле для маніпуляції і пропонує, щоб в антикорупційному суді було 50 суддів.

До того ж фонд звертає увагу на те, що законопроект 7440 забороняє колишнім правоохоронцям протягом 10 років бути суддями антикорупційного суду. Також, на думку МВФ, використання поліграфа для суддів антикорупційного суду є надмірним і повинно бути усунено.

Третя група вимог МВФ стосується підсудності антикорупційного суду. Спочатку планувалося, що Антикорупційний суд (АС) буде розглядати справи про корупцію, в яких замішані чиновники категорії А і Б, а сума хабара перевищує 1,6 млн грн. Однак розробники законопроекту вирішили, що антикорупційні судді будуть розглядати справи за 15 статтями Кримінального кодексу в частині зловживання владою або офіційним статусом, незаконне збагачення та відмивання грошей.

Однак МВФ вимагає повернутися до початкової ідеї, щоб антикорупційний суд розглядав справи виключно НАБУ і САП.

“Таке розширення юрисдикції кримінальними статтями може призвести до засмічення роботи суду і до того, що він не зможе виконувати свою головну функцію — розглядати справи НАБУ і САП”, — йдеться в документі.

Тому МВФ рекомендує переглянути законопроект і внести до нього зміни, щоб він відповідав вимогам Венеціанської комісії.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали