Протягом 2016-2017 років щоквартально половину однієї місячної зарплати українця з’їдає інфляція. Якщо, на початку нового року, влада відзвітувала про зростання інфляції у 2017 році лише на 14,5%, то ціни на окремі продукти харчування виросли на 50 і більше відсотків.

Це відповідно вказує на маніпулювання макроекономічними показниками зі сторони влади з метою формування політично сприятливої картини для виборця, що робиться для домінування на чергових парламентських та президентських виборах провладних сил. Додатковим аргументом є паралельне зростання цін на промислові товари та пальне відповідно на 26% та 35% у 2017 році.

Разом із тим, варто у кількісному виражені представити суми, котрі населення просто передає корупційній машині кожного року через інфляційний податок. І відбувається це через механізми емісії національної грошової одиниці, розміри котрої складають щорічно в межах 150-200 мільярдів гривень. Це також підтверджується неконтрольованим зростання розмірів внутрішнього державного боргу, що може перевищити 1 трильйон гривень у 2023 році та котрий періодично знецінюється за рахунок інфляції.

Скільки коштує українцям інфляційний податок

В цілому, у 2017 році населення придбало товарів та послуг на суму близько 2,3 трильйони гривень. При цьому, девальвація та знецінення національної грошової одиниці забрали в українців більше 1/5 цієї суми або майже 0,5 трлн. гривень.

В розрахунку на одну особу, інфляція та девальвація гривні коштувала українцям протягом 2016-2017 років 9 та 15,3 тисячі гривень відповідно. Лише в ІV кварталі 2017 кожен українець лишився 4,5 тисячі гривень через неконтрольовану емісію національної грошової одиниці та зростання вартості американського долара в Україні.

Варто відмітити, що дані кошти можна було направити на заощадження або придбання товарів довгострокового використання. Однак, в такому випадку діюча влада недоотримала б свої доходи через бюджетно-корупційну машину.

VADYM BARDAS
Investment and forecasting expert
EUROPEAN ANALYTICAL CENTRE






Друкувати
Найбільш популярні матеріали