В НБУ очікують зростання економіки в найближчі 3 рокиЗа прогнозами НБУ, в цьому році зростання економіки прискориться до 3,4% (попередній прогноз 3,2%), а в наступному до 2,9% (раніше прогнозувалося 3,5%). Прогноз на 2020 залишився незмінним - 2,9%.

"Основним драйвером зростання економіки стане приватне споживання за рахунок збереження все ще високих темпів зростання реальних зарплат, а також інших доходів населення в тому числі пенсій. Крім того цьому сприятиме пом'якшення фіскальної політики. Також збережеться активна інвестиційна діяльність підприємств", - йдеться в повідомленні .

На думку Нацбанку, в 2019-2020 зростання реального ВВП сповільниться до 2,9% оскільки ефект від фіскального пом'якшення буде вичерпано.

Крім того, повільний прогрес у структурних реформах буде стримувати підвищення довгострокового потенціалу економіки.

Номінальний ВВП в цьому році очікується 3 394 млрд гривень, в 2019 3779 млрд гривень, в 2020 -4 117 млрд гривень.

Також прогнозується відновлення кредитування, яке буде повільним, в першу чергу, відбиваючи високі ризики інституційного середовища, зокрема низький рівень захисту кредиторів.

Роль експорту в економічному зростанні поступово посилиться за рахунок сприятливих умов торгівлі і розширенню доступу на зовнішні ринки.

У той же час підвищення внутрішнього споживчого та інвестиційного попиту буде далі приводити до зростання імпорту.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали