Чи уникне Україна чергової хвилі земельного дерибану?
Прем’єр-міністр України анонсував передачу об’єднаним територіальним громадам земель державної власності поза межами населених пунктів. Громади отримають додатковий актив, який при правильному використанні може дати значний поштовх активізації ділової активності і відповідно соціально-економічному піднесенню населених пунктів.


Інша справа: чи органи місцевого самоврядування, обрані в процесі об’єднання територіальних громад, зможуть ефективно розпорядися набутим активом і чи не отримають прецеденти спекуляцій із землями населених пунктів поширення в перерозподілі земель поза межами населених пунктів?

Для всіх зрозумілим є факт того, що резерви поповнення місцевих бюджетів за рахунок продажу земель в межах населених пунктів є вже фактично вичерпаними. Свідченням чого є динаміка надходжень коштів до місцевих бюджетів від продажу землі. Якщо у 2007 році ці надходження складали 2,85 млрд. грн., у 2010 – 1,36 млрд. грн., у 2014 – 0,74 млрд. грн., то у 2017 – 1, 27 млрд. грн. (рис. 1)

Чи уникне Україна чергової хвилі земельного дерибану?
Рис. 1. Надходження коштів від продажу землі до місцевих бюджетів*
* розрахунки European Analytical Centre за даними Державної казначейської служби України


Тобто у 2017 році надходження коштів від продажу землі до місцевих бюджетів порівняно з 2007 роком зменшилися на 1,58 млрд. грн. Ще більше підтверджує укріплення тенденції зменшення надходжень коштів від продажу землі їх динаміка у порівняних цінах (обсяги надходжень коштів у порівняних цінах визначалися шляхом ділення номінальної величини на індекс цін виробників).

Якщо у 2007 році надходження коштів від продажу земель до місцевих бюджетів у порівняних цінах складали 2,31 млрд. грн., у 2012 – 0,42 млрд. грн., то у 2017 – всього 0,20 млрд. грн. Тобто реальні надходження коштів від продажу земель до місцевих бюджетів у 2017 році порівняно з 2007 роком зменшилися більш, ніж в 11 разів. Це говорить про те, що очільники територіальних громад та більшість в органах місцевого самоврядування найбільш ліквідні земельні активи ще продали до 2008 року.

Обвал ринку земель несільськогосподарського призначення у 2009 році відбувся не лише через глобальну фінансову кризу, яка зрикошетила по Україні, а й через те, що продавати вже могли менш ліквідні земельні активи, тому й надходження на порядок знизилися.

Тому високою є ймовірність того, що землі поза межами населених пунктів, які перейдуть у комунальну власність, будуть продаватися за лекалами минулих років, коли ціна штучно занижувалася для продажу наближеним до керівників місцевих рад регіональним бізнес-елітам, що дуже часто не кореспондувалося з пріоритетами розвитку самої громади.

Чи вдасться уникнути такої ганебної практики стосовно використання земель комунальної власності поза межами населених пунктів? Питання залишається відкритим.

Василь Голян,
директор Європейського аналітичного центру






Друкувати
Найбільш популярні матеріали