Стало відомо, чи підпише президент Польщі скандальний закон про заборону «бандеризму»
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що підпише закон про Інститут національної пам’яті, яким, зокрема, запроваджується кримінальна відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів".


Про це повідомляє 24tv.ua з посиланням на польське видання Аktualnosci.

"Оскільки необхідно захистити добре ім’я Польщі та поляків, я вирішив підписати поправку до закону про Інститут національної пам’яті. Одночасно я передам його в Конституційний суд, щоб перевірити його конституційність", – заявив польський президент.

За його словами, питання, які слід розглянути Конституційним трибуналом, стосуються того, чи у включених положеннях не передбачено обмеження свободи слова.

"Я думаю, що це рішення захищає польські інтереси і враховує чутливість людей, для яких пам'ять про Голокост є надзвичайно важливою", – наголосив Дуда.

Польський президент підкреслив, що обговорення цього законопроекту триває довгий час.

Дуда наголосив, що цей закон дуже важливий для поляків, адже пов'язаний з історичною пам’яттю польського народу. Адже багато поляків постраждало в роки Другої світової війни з рук нацистів. Вони гинули в концентраційних таборах, які будувались на окупованих територіях.

Він підкреслив, що Польща на етапі підготовки закону врахувала очікування єврейської сторони щодо передбачення наукової та мистецької діяльності стосовно висвітлення злочинів проти єврейського народу в роки війни.

"Я не хочу, щоб хто-небудь мав сумніви, чи він зможе вільно висловлювати свою думку. Однак для поляків дуже важливо, аби їх як народ не звинувачувати у Голокості", – заявив Дуда.

Польський також запевнив, що в Польщі не може бути місця на ксенофобію, ненависть на національному та етнічному грунті і расову дискримінацію, і в першу чергу – на антисемітизм.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали