НБУ: дефіцит платіжного балансу в січні склав $449 млн
За даними НБУ, в січні платіжний баланс України було зведено з дефіцитом 449 млн дол (порівняно з 202 млн дол у січні 2017 року).


Негативне сальдо поточного рахунку – 61 млн дол (у січні-2017 був профіцит 131 млн дол), пише finbalance.

Як констатують у Нацбанку, попри прискорення зростання експорту, високими темпами зростав також імпорт товарів, що зумовило розширення дефіциту торгівлі товарами. Це частково було компенсоване подальшим зростанням переказів.

Експорт товарів збільшився на 22% у річному вимірі та становив 3.4 млрд дол. Зростання обсягів експорту відбулося за всіма основними товарними групами, зокрема:

- високими темпами продовжував зростати експорт чорних та кольорових металів (36% р/р) завдяки як збільшенню фізичних обсягів поставок чорних металів, так і через подальше зростання світових цін на метали;

- суттєве нарощення продемонстрував експорт руд (25% р/р) на тлі збільшення видобутку та високих світових цін;

- зростання експорту продукції машинобудування прискорилося (до 42% р/р), у тому числі завдяки розширенню поставок турбореактивних двигунів, зокрема до Китаю;

- відновилося зростання експорту продовольчих товарів (4% р/р) завдяки високим темпам зростання експорту насіння олійних та нарощенню поставок м’ясних та молочних продуктів, зокрема до ЄС. Але річні темпи зростання експорту продовольчих товарів були найнижчими серед товарних груп через скорочення обсягів поставок зернових культур та соняшникової олії внаслідок відносно низького врожаю 2017 року.

Імпорт товарів збільшився в січні на 30% р/р, насамперед за рахунок продукції неенергетичного призначення, та становив 3.9 млрд дол, зокрема:

- імпорт хімічної продукції збільшився (на 46% р/р). Зокрема, поставки фармацевтичної продукції в Україну збільшилися на 35% р/р, а імпорт добрив - у 1.5 раза;

- високими темпами продовжив зростати імпорт продукції машинобудування (32% р/р). Після двомісячного падіння відновилося зростання імпорту техніки сільськогосподарського призначення;

- на тлі високих запасів у підземних сховищах та відносно теплого січня фізичні обсяги імпорту природного газу продовжували зменшуватися.

Водночас через істотне нарощення закупівель вугілля та підвищення цін на нафту зростання енергетичного імпорту також прискорилося (до 16% р/р).

У січні за фінансовим рахунком спостерігався чистий відплив капіталу в розмірі 388 млн дол. США, практично на рівні січня попереднього року. Така динаміка зумовлена переважно виплатами за зобов’язаннями реального сектору економіки.

Так, чистий відплив боргового капіталу з приватного сектору становив 605 млн дол, насамперед унаслідок виплат за довгостроковими позиками та скорочення чистої заборгованості за торговими кредитами. Водночас збільшення інвестицій нерезидентів у гривневі ОВДП забезпечило чистий приплив капіталу до державного сектору.

Крім того, у січні відновилося скорочення обсягів готівкової валюти поза банками через зростання чистого її продажу населенням.

Чисті надходження прямих іноземних інвестицій у січні становили 80 млн дол та були практично повністю спрямовані до реального сектору.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали