США: Росія має довести, що є надійним постачальником газу
У зовнішньополітичному відомстві США закликають російську компанію "Газпром" і надалі постачати газ до України відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу. "Постачання та транзит газу ніколи не повинні бути політичною зброєю... Росія має довести, що є надійним постачальником газу", - написала в Twitter у ніч на суботу, 3 березня, речниця Державного департамаенту Хізер Науерт.


Нагадаємо, що напередодні "Газпром" заявив про початок процедури розірвання контрактів на постачання та транзит газу з "Нафтогазом України". У "Нафтогазі" повідомили, що поки не отримувала документів від "Газпрому" про розірвання контрактів. Перед цим міністерство енергетики та вугільної промисловості України запровадило тимчасове обмеження споживання газу генерувальними компаніями, пише finbalance.

У свою чергу, в Єврокомісії (ЄК) заявили, що ситуація, яка склалася, викликає побоювання не тільки щодо поставок газу, але і транзиту газу до Євросоюзу. В ЄК звернули увагу на низький тиск газу в газотранспортній системі та відсутність домовленостей про прямі поставки. Тим часом "Нафтогаз" подписав контракт про екстрені поставки газу з польскою компанією PGNiG, який діятиме до кінця березня.

Газова криза почалася 28 лютого, коли "Нафтогаз України" виграв суперечку проти "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі і домігся компенсації у сумі 4,63 мільярда доларів США за недопоставку "Газпромом" погоджених обсягів газу для транзиту. Російська компанія має сплатити 2,56 мільярда доларів США на користь "Нафтогазу". В "Газпромі" не погодились з цим рішенням суду.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали