Використання власного рідкого біопалива дозволить Україні зменшувати імпорт бензину та заощаджувати щонайменше 400 млн доларів у рікНа цьому наголосив Юрій Шафаренко, директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності, доповідаючи у Секретаріаті Енергетичного Співтовариства про стан імплементації Україною європейського законодавства у сфері розвитку використання відновлюваних джерел енергії, зокрема, рідких біопалив.

«У 2017 р. Україна імпортувала нафтопродуктів на суму понад 4,5 млрд доларів США. Це значна сума коштів, що витрачає країна, маючи при цьому власний значний потенціал аграрного сектору для виробництва альтернативних енергоресурсів для транспорту!», - підкреслив Ю. Шафаренко.

Використання власного рідкого біопалива дозволить Україні зменшувати імпорт бензину та заощаджувати щонайменше 400 млн доларів у рік

Щоб зменшити залежність від імпортованих нафтопродуктів, Держенергоефективності разом із народними депутатами України розроблено законопроект (реєстр. № 7348 від 29.11.2017), який закладе законодавче підгрунтя для розвитку ринку рідкого біопалива на транспорті.

Законопроект передбачає встановлення обов'язкової частки біокомпонентів у загальному обсязі продажу моторного палива, а також вимоги щодо його відповідності критеріям сталості.

Прийняття проекту Закону сприятиме:
• створенню гарантованого ринку виробництва та використання рідких біопалив в Україні;
• будівництву нових заводів з виробництва біоетанолу та біодизелю;
• завантаженню спиртових заводів;
• збільшенню інвестицій у цей сектор.

«Заміщуючи імпортовані нафтопродукти власним біопаливом (хоча б на 10%), ми залишатимемо в економіці країни значні суми коштів - понад 400 млн доларів у рік», - підсумував Ю. Шафаренко.

За оцінкою експертів Секретаріату Енергетичного Співтовариства, прийняття законопроекту стане першим кроком до розвитку ринку рідкого біопалива в Україні.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю






Друкувати
Найбільш популярні матеріали