Депутати пропонують не відбирати житло українців за комунальні борги
Верховна Рада має намір заборонити забирати у людей єдине житло для погашення боргів за послуги ЖКГ, електроенергію та газопостачання. Відповідні зміни містить законопроект №5059, який внесений до порядку денного засідання ВР 5 квітня.


Зокрема, документ доповнює закон «Про виконавче провадження» новими положеннями і забороняє звертати стягнення на єдине житло боржника, якщо таке звернення має на меті погасити борги перед постачальниками електроенергії, газу, тепла або житлово-комунальних послуг.

Примітно, що проект не обмежує дію норми так званого бюджетного житла (квартири до 60 кв. м. та приватні будинки до 120 кв. м.), які звільнені від сплати податку на нерухомість.

Шанси законопроекту отримати підтримку в Раді вельми високі. Тим більше, що профільний парламентський комітет рекомендував депутатам ухвалити проект закону, оскільки той спрямований на забезпечення конституційних прав громадян. З одним застереженням – авторам слід врахувати зауваження Головного науково-експертного управління ВР.

Останній же висловив побоювання, що норма може призвести до масових зловживань. А люди просто перестануть платити за послуги ЖКГ. І настійно рекомендував вказати в документі вичерпний перелік випадків, коли боржник зможе скористатися забороною. Наприклад, якщо людина позбавилася роботи або не отримує зарплати. Тим же, хто свідомо не платить за ЖКП, надавати такі послаблення не слід, впевнені парламентські експерти.

Слід зазначити, що законопроект вже втретє вноситься до порядку денного ВР. Попередні дві спроби депутати робили в березні 2023 року. Але обидва рази проект не дійшов до фактичного розгляду.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали