Роман Шеремета: «Треба міняти стиль ментальності українців на заощадження й інвестиції»До Львова завітав нині знаний у світі науковець-економіст Роман Шеремета. А метою візиту американсько-українського вченого до столиці Галичини були виступи з лекціями перед студентами та аспірантами економічного спрямування львівських університетів та консультаційно-дорадча зустріч з міським головою Андрієм Садовим.

Нагадаємо, що Роман Шеремета, уродженець Івано-Франківська, - відомий науковець, професор Школи Менеджменту ім. Уезерхеда університету Кейс Вестерн Резерв, науковий співробітник Економічного Наукового Інституту США.

В рідному Івано-Франківську у 2004 році він майже одночасно здобув освіту економіста у Національному університеті нафти й газу та фах правознавця у Прикарпатському національному університеті ім. Василя Стефаника. Згодом отримав ступінь доктора філософії в економіці в університеті Пердью і є одержувачем багатьох науково-дослідних і навчально-методичних нагород, зокрема, Національного Наукового Фонду США та Інституту імені Макса Планка.

Нині д-р Шеремета посідає перше місце у міжнародному рейтингу IDEAS - 2023 серед кращих молодих економістів світу і розділяє перше місце у рейтингу Forbes: Top Economic Thinkers серед кращих економістів світу українського походження. Автор понад 80-ти наукових статей і монографій в галузях експериментальної економіки, теорії ігор, поведінкової економіки, вирішення конфліктів, організації промисловості та мотивації праці.

Результати його досліджень опубліковані в провідних світових наукових журналах з економіки, бізнесу, психології та політики, а також в різних популярних засобах масової інформації, таких як Wall Street Journal, Forbes, Science Daily та інші. Професор Роман Шеремета зізнається, що до США його заманила експериментальна економіка, яку він без пафосу називає «своєю дитиною», і не приховує, що може поведінку людини в соціально-економічному середовищі описати математичними знаками та формулами.

Впродовж згаданої зустрічі Роман Шеремета розповів про основні напрями своєї роботи та поділився деякими думками й результатами досліджень щодо економічного розвитку України: «Треба міняти стиль ментальності українців на заощадження й інвестиції. До прикладу, в Уганді ми маємо соціальний проект. Там ми намагаємося допомогти людям відкривати рахунки в банках і давати стимули, щоб вони вкладали хоча б мінімальні фінанси, аби потім мати повернення. Експеримент полягає в тому, щоб люди вкладали гроші з метою виграшу певної суми. Це один із прикладів, коли ми робимо соціальні експерименти, аби допомогти суспільству. Я не хочу, щоби й в Україні ми тут постійно були навздогін. У нас є дуже сучасні і прості методи економічних новацій, які можна дуже просто втілювати у життя».

Натомість Андрій Садовий зазначив: «Ми втішені, що нашого роду в цілому світі є багато, і Ви робите багато добрих речей. Очоливши мерію Львова, я розпочав з того, що зібрав штат, який розробив стратегію розвитку міста, і ми почали впроваджувати це у життя. Потім ми перейшли на інший рівень, залучаючи міжнародні компанії. Все нібито нормально, але Львів не може бути успішний, якщо не буде успішною Україна. Дуже втішений за ваші думки і поради. Адже іншого варіанту подальшого прогресу країни, як через системну роботу, я не бачу. Це все потребує ідейного та інтелектуального наповнення. Адже будь-який економіст, будь-який практик - щасливий лише тоді, коли його ідея впроваджується в життя».

Ігор Галущак
Львів






Друкувати
Найбільш популярні матеріали