Коли українцям очікувати зростання ціни на газВартість блакитного палива для пересічних українців стала одним з основних факторів згортання платоспроможного попиту на споживчі товари. Непідйомні для багатьох домогосподарств ціни на газ є наслідком непрозорих схем на оптовому ринку природного газу.

Кабінет міністрів спеціальною постановою регулює тариф виключно для населення. Комерційні споживачі купують газ за ринковими цінами. Згідно останніх розцінок Нафтогазу – це 10,041 грн. за куб. м блакитного палива. Як заявив міністр енергетики Ігор Насалик, якщо з 1 червня постанову не приймуть, то газ в Україні подорожчає до рівня комерційних цін, тобто з 6,9 до понад 10 грн. за куб. м (приблизно на 45%).

Тобто домогосподарство буде вимушене платити за 1 тис. куб. м блакитного палива 10 041 грн., що за нинішнього рівня доходів переважної більшості пересічних українців стане основною статтею видатків і ще більше звузить платоспроможний попит на споживчі товари. За таких умов запуск механізму економічного зростання є неможливим, оскільки попит не буде підстьобувати пропозицію.

Чи є можливості для того, щоб не підвищувати ціну на газ для населення, а то й знизити? Звичайно є. Потрібна неупереджена робота антимонопольних органів на ринку природного газу і обмеження норми рентабельності газових посередників.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали