Українські металурги у 2013 році кризу не подолаютьЧорна металургія в кінці 90-х років унаслідок сприятливої кон’юнктури на світових ринках стала локомотивом, який витягнув українську економіку з глибокої стагнації. Однак глобальна економічна криза 2008 надзвичайно негативно позначилась на обсягах експорту чорних металів з України, що деструктивно вплинуло на поточний рахунок платіжного балансу. В останні роки в даній галузі почали проявлятися тенденції щодо стабілізації виробництва чорних металів унаслідок поступового виходу країн-основних споживачів з фази економічного спаду. Та, на жаль, вітчизняні металургійні підприємства знову зіткнулися з черговою проблемою, яка може підірвати потенціал усього гірничо-металургійного комплексу.

На початку 2013 року українські металурги зіткнулися з дефіцитом брухту. Нестача цієї сировини проявилася на найбільших підприємствах галузі в різній мірі. «АрселорМіттал Кривий Ріг» у лютому офіційно заявив, що спад випуску сталі і прокату в січні безпосередньо пов’язаний з дефіцитом брухту. Як повідомляє «Инвестгазета», його нестача стала однією з причин зупинки Донецького електрометалургійного заводу.

У «Метінвесті» офіційно про дану проблему не говорять, але в неофіційних бесідах не заперечують, що через можливе зростання виплавки компанією сталі проблема забезпечення брухтом може виникнути й у них. А «Інтерпайп Сталь» з минулого року будує власну мережу зі збору вторинного металу.

Обсяги заготівлі металобрухту знижуються третій рік поспіль. Скорочується й обсяг поставок цієї сировини металургам: так, у минулому році метзаводи отримали брухту менше на 26% рік до попереднього року – всього 4,98 млн. тонн.

А за прогнозом ДП «Укрпромзовнішекспертиза», його недопоставка в нинішньому році складе 400 тис. тонн. Для прикладу, за словами гендиректора «Металургпрому» Василя Харахулаха, в січні цього року на українські метпідприємства було поставлено 256 тис. тонн сталевого брухту, що склало лише 62% від потреби. При цьому падіння поставок брухту (-26%) значно випереджає торішнє зниження виплавки сталі (-6,6%). З урахуванням планованого на цей рік 2-3% збільшення виробництва даної продукції дефіцит сировини може виявитися критичним для металургів уже в нинішньому році [1].

Виникнення проблеми нестачі брухту, який є важливою сировиною для виробництва сталі, зумовлено тим, що переважна більшість підприємств, які мають значні інвестиційні можливості, не змогла розширити власну мережу зі збору вторинного металу. Ймовірність виникнення дефіциту брухту може призвести до чергового сплеску активності громадян щодо збору металу навіть з порушенням закону.

Тодор МАРЧЕНКО, експерт
Економіст


[1] http://bin.ua/news/economics/economic/139122-perspektivy-vosstanovleniya-obemov-vyplavki-stali.html






Друкувати
Архангельский Ю.
Група: Гості 19 марта 2013 06:54
1


«На початку 2013 року українські металурги зіткнулися з дефіцитом брухту». А что уже все сахзаводы сдали в металлолом? А что будет с металлургией, если сдадут в металлолом все нерентабельные заводы. Интересно, какой в США (ЕС) процент металлолома?
Jyothi
Група: Гості 19 ноября 2013 07:17
2


Well maadiamca nuts, how about that.
Найбільш популярні матеріали