Чому потрібно вводити податок на виведений капіталУкраїнська економіка так і не може вийти на висхідний тренд розвитку, оскільки економічна політика останніх урядів є безсистемною та не спрямована на подолання непрозорих схем ведення бізнесу. Особливо складною є ситуація в царині справляння податків, зокрема не відпрацьованим є механізм боротьби з тіньовим оборотом капіталу.

На думку відомого українського економіста Валерія Пекара, одним важливим кроком у цьому напрямку має стати запровадження в Україні податку на виведений капітал. «По-перше, він дуже антикорупційний, він повністю знищує корупцію в податковій. Друге – він антиофшорний. Ті компанії, які сьогодні виводять гроші в офшори, просто не зможуть більше цього зробити, не заплативши податку. Третє – цей податок стимулює інвестиції – реінвестиції в розширення виробництва, підвищення продуктивності праці не буде обкладатися податком», – підкреслив фахівець.

Нагадаємо, що характерною рисою функціонування суб’єктів великого бізнесу в Україні є виведення капіталу в офшорні резиденції, що знекровлює внутрішні інвестиції і поглиблює технологічну відсталість національної економіки від економік високорозвинених країн.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали