Що є найбільшою загрозою існуванню ЄСДля Європейського Союзу вже завершилися часи, коли його вважали найстабільнішим та найперспективнішим наднаціональним утворенням. Бажання Великобританії вийти з ЄС, перемога в ряді країн націоналістів-євроскептиків створили підґрунтя для розхитування монолітності у ще вчора найстабільнішому об’єднанні.

За оцінками багатьох експертів найбільшу загрозу для ЄС становить перемога на парламентських виборах в Італії двох правопопулістських партій, які виступають проти членства Італії в цьому наднаціональному утворенні.

Новопризначений прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте, судячи з його заяв, розуміє необхідність захищати місце Італії в Європі та світі. Нагадаємо, що раніше Конте не зміг сформувати уряд і пішов у відставку. 31 травня він погодився знову очолити кабінет міністрів у складі партій «Рух «5 зірок» і «Ліга», які перемогли на парламентських виборах 4 березня.

В італійських правих популістів саме зараз є великі шанси на розхитування Європи – полягають вони в боротьбі, яка розгорнулась між канцлером Німеччини Ангелою Меркель та французьким президентом Еммануелем Макроном.

У змаганні за першість у Європі, ФРН, яку недарма досі називали «локомотивом Європи», за минулі роки помітно втратила свої провідні позиції, а її місце рветься зайняти амбіційна Франція. Якщо італійські популісти зможуть розіграти на свою користь ці розбіжності – вони мають неабиякий шанс досягти своєї мети.

Нагадаємо, що уряди Італії, які формувалися правими партіями, завжди входили у протиріччя з офіційним Брюсселем, а нинішнє тотальне домінування правих популістів в уряді ще більше загострить протистояння з інституціями, які керують об’єднаною Європою. Італійські праві приводять численні аргументи стосовно того, що політика ЄС не враховує повною мірою інтересів Італії.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали