«Смак українських Карпат» зі швейцарським присмакомДнями у Львові відбудеться офіційне відкриття дегустаційного залу та крамниці продуктів місцевих виробників, які об’єдналися у громадську спілку «Карпатський смак» та представляють свою продукцію під торговою маркою «Смак українських Карпат». Підтримав же проект швейцарський Дослідний інститут органічного сільського господарства (FIBL), котрий вже низку років опікується розвитком органічного агропідприємництва в Україні. Про це повідомив львівським журналістам керівник-координатор проекту Іван Саломатін.

Зазначимо, означена спілка була створена п’ять років тому й нині об’єднує 21 виробника харчової продукції з чотирьох областей України – Львівської, Закарпатської, Чернівецької та Івано-Франківської. Вони працюють у сфері малого та середнього бізнесу й виготовляють органічні сири, ковбаси, джеми, соки, вина та продукти бджільництва. Майже всі ці виробники представляють власні домогосподарства, в яких працюють члени родини. Спілка наразі не співпрацює з великими торгівельними закладами, оскільки її учасники не виготовляють продукцію у промислових масштабах.

Ідея ж створення власної дегустаційної зали, де відвідувачі можуть не лише скуштувати карпатський «органік», але й придбати вироби, котрі припали їм до смаку, у менеджерів громадської спілки виникла після відвідин Швейцарської Конфедерації. І вони п’ять років працювали над її втіленням. Фінансову ж підтримку вони отримали через Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань (SECO).

Натомість, міжнародний експерт FIBL Джекі Шарбону повідомив, що подібні проекти його держава реалізує і в інших країнах, але Карпатський регіон є для інституту найбільш привабливим, оскільки дуже нагадує рідні Швейцарські Альпи: «За п’ять років нам вдалося створити тут торговельну марку, спілку та знайти компетентну людину, яка займається комерційною частиною. Може здатися, що п’ять років – це багато. Але в інших країнах втілення подібних проектів забирає, як мінімум, десять років. Адже мешканці українських Карпат дуже пишаються тим, що роблять, а роблять вони свою справу дуже пристрасно. І споживач знає, що, незалежно від того, що він купує – сир, мед, хліб чи ковбасу – якість буде однаково найліпшою».

Ігор Галущак
Львів






Друкувати
Найбільш популярні матеріали