Як правильно відмивають грошіБіткоіни - далеко не сама краща для опція відмивання незаконно отриманих доходів, як це часто стверджують Мейнстрим-Медіа. Замість криптовалюти багато вважають за краще використовувати нерухомість, і особливо це стосується Гонконгу та США, стверджує співзасновник і генеральний директор біржі BitMEX Артур Хейес.

У своєму дослідженні Артур Хейес приводив як приклад ситуації, коли хтось хоче перевести мільйони доларів в національній валюті. Для здійснення такої угоди є два основних варіанти: відкрити рахунок на біржі або скористатися послугами торговців на позабіржовому майданчику (позабіржовому).

Біржа, здатна справитися з таким обсягом ліквідності, має мати серйозні зв'язки у банківському секторі. Банки, у свою чергу, потребують всебічної перевірки всіх рахунків на предмет відповідності правилам по боротьбі з промиванням грошей та ідентифікації клієнтів. Тому, якщо ставиться завдання закрити грошові потоки, назвати такий вибір оптимальним досить складно: у разі, якщо цього вимагають правоохоронні органи, біржа буде зобов'язана надавати дані клієнта.

Альтернативний варіант у вигляді OTC-платформи можливий, але, на розчарування відмивачів, ті з них, хто працює з дійсно велика ліквідністю, також повинні підтримувати банківські зв'язки і, відповідно, дотримуватися вимог KYC / AML.

Безумовно, знайти не надто привередливых в цьому відношенні позабіржових дилерів можливо. Вони готові закрити очі на такі невеликі «непорозуміння», як ЗСК / AML, однак вважають за краще працювати виключно з готівкою, а за саму послугу доведеться викласти чималу комісію - в окремих випадках вона може досягати 20%. І знову виникає питання про те, чи мають такі дилери необхідний запас ліквідності.

В противагу спробам легалізувати доходи через биткоін ринок нерухомості, як це не здавалося комусь дивним, виявляється дуже привабливою опцією. Два найбільш значимых в цьому відношенні ринки - Гонконг, де змиваються китайські гроші, і США.

Так, Гонконг привертає резидентів Китаю як свого роду інструмент хеджування ризиків - ніхто з жителів Піднебесної не відчуває ілюзії щодо можливостей уряду країни перетворити сьогоднішнього мільйонера в жебраків одним клацанням пальців.

Цікава деталь, яку відзначає Артур Хейес, полягає в тому, що в той час як Гонконг є учасником Єдиного стандарту фінансової звітності (CRS), нерухомість там звільнена з реєстру звітності активів, США цю угода просто відмовилися ратифікувати.

Так, ще в минулому році видання South China Morning Post писало, що китайські інвестори в прагненні уникнути податків вкладають у нерухомість Гонконгу. США же можна вважати своєрідним "раєм" для тих, хто вирішив легалізувати свої гроші і з цією метою звернувся до місцевого майна.

Особливістю американського ринку нерухомості є те, що для покупки власності за готівку нижче певної суми не потрібно ні ідентифікація покупця, ні інші репутаційні перевірки компаній чи приватних осіб.

У деяких місцях, як наприклад, на Манхеттен, цей поріг може досягати $ 3 млн, і існування проблеми ще в минулому році визнало Управління Міністерства фінансів США по боротьбі з фінансовими злочинами (ФінСНО), назвавши нерухомість відвертого «машиною для відмиванню грошей».

Таким чином, заключає Артур Хейес, зняття грошей через криптовалюти виявляється досить проблематичним, якщо людина не горить бажанням поділитися своїми особистими даними. Багато простіше це зробити через нерухомість, враховуючи той факт, що агенти та брокери готові закрити очі на дуже багато нюансів, в тому числі і на витоки засобів.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали