Смешко: ніхто більше не зміцнював оборону США ніж УкраїнаСьогодні в експертному середовищі лунає широкий спектр думок відносно втрат України від підписання Будапештського меморандуму, що фактично змусило нашу державу позбутися третього ядерного арсеналу в світі. Натомість ядерний клуб так і не спромігся забезпечити належні гарантії відносно дотримання територіальної цілісності нашої країни.

На думку колишнього голови Служби безпеки України (2003-2005 рр.) Ігоря Смешко, «із самого початку ми повинні були зайняти жорстку позицію стосовно єдино можливого формату по веденню переговорів – це формат Будапештського меморандуму. Ми віддали третій арсенал ядерної зброї не за клаптик паперу.

Я безпосередньо приймав участь в цих переговорах з 1992 по 1996 рік. І я ніколи не чув, щоб хтось з наших американських колег чи інших підписантів казав, що це формальні підтвердження гарантій. Наголошую, що ніхто в світі не віддавав третій в світі ядерний арсенал і ніхто більше не зміцнював оборону США ніж Україна.

Погодившись на інший формат ми згаяли час. Тодішній президент США Барак Обама фактично доручив це питання Німеччині і Франції, які зайняли дуже обережну позицію, виходячи із національних інтересів своїх країн. Вони із ядерною державою – Росією, воювати не хочуть і не будуть. Отже це звузило наші рамки до того, що ми залишилися на одинці з Росією».

Нагадаємо, що віддавши третій ядерний арсенал в світі Україна очікувала гарантій безпеки від представників ядерного клубу, які підписали Будапештський меморандум. Тому повернення до переговорного процесу в рамках Нормандської четвірки потребує врахування ключових моментів надання гарантій безпеки Україні відповідно до Будапештського меморандуму.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали