Що буде з курсом долараДолар продовжує активно дорожчати на міжбанку. Небезпека ситуації полягає не тільки в зростанні обсягів попиту на валюту на торгах, а й в тому, що поступово на це починає реагувати готівковий ринок. Це загрожує подвійним негативним ефектом:

1) Активне зростання безготівкових котирувань призводить до збільшення офіційного курсу і як наслідок – це буде закладено в ціни енергоносіїв, імпортних товарів тощо. Боротися з цією проблемою держава і бізнес будуть тільки одним - почнуть перекладати ці витрати на плечі пересічних споживачів. Тоді про низький рівень інфляції можна відразу забути;

2) Готівковий ринок не тільки активізувався на скачках котирувань, але і стає сам одним з головних стимуляторів подальшого збільшення дисбалансів на валютному ринку. Поки спекулянти скуповують валюту через обмінники і продають її дорожче на міжбанку, але досвід показує - як тільки «розігріється» готівковий ринок - він сам дуже швидко піде вище міжбанку. Це призводить до самозбудження обох сегментів валютного ринку і загрожує серйозною девальвацією.

Мабуть це вже відчув і НБУ, який сьогодні був змушений знову продавати валюту в межах котирувань 26,46 гривень. Саме ці вливання змогли зупинити зліт долара на позначці 26,46 гривень і не дали курсу дійти до 26,50 гривень. Чи надовго вистачить бажання у НБУ витрачати ЗВР на згладжування стрибків курсу - покаже час, але є спроби розгойдати долар з метою - вище 26,50 гривень.

Нестачею валюти активно користуються не тільки спекулянти, що грають «на підвищення», а й самі експортери. Їх чекають податкові платежі і вони не проти заощадити за рахунок зростання курсу продажу їх валюти. Вони відверто вичікували максимальних котирувань і домоглися свого. За даними Валкла більшість угод у вівторок пройшло в межах 26,4202-26,4472, що майже на 10 копійок вище, ніж ще вчора.

Поки курс зростає - час працює на експортерів та вони особливо поспішати скидати валюту не будуть. Негативний для гривні девальваційний настрій дуже небезпечний для нацвалюти та економіки країни.

Навіть в день бюджетних платежів експортери продавалися тільки тоді, коли курс досягав максимального рівня. Ринок був дуже активним - укладено 618 угод на суму 443,42 млн, що в півтора рази більше, ніж вчорашні обсяги операцій міжбанку.

За матеріалами: minfin






Друкувати
Найбільш популярні матеріали