Держенергоефективності разом із вітчизняними компаніями розглянули найбільш перспективні напрями розвитку «чистої» енергетикиВиробництво енергії з відновлюваних джерел та сміття, створення ринку «зелених» облігацій, а також реалізацію ЕСКО-проектів у бюджетній сфері та житловому секторі обговорив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук під час бізнес-сніданку із учасниками Клубу альтернативної енергетики.

Правильно обраний ще у 2015 р. вектор законодавчих змін та запроваджені стимули у «чистій» енергетиці дійсно активізували бізнес. При цьому, на український ринок заходять інвестори із інноваційними технологіями, а кошти надають як вітчизняні, так і міжнародні фінансові організації.

Прикладом цього є нещодавній запуск унікальної ТЕС у м. Кам’янець-Подільському, що при виробництві тепла та електроенергії використовує біомасу.

«На досягнутому ми не зупиняємося. Наразі Держенергоефективності тісно співпрацює з парламентарями, профільними асоціаціями, міжнародними банками та інвестиційними фондами щодо удосконалення зареєстрованого у ВРУ законопроекту № 8449 від 07.06.2018 щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?id=&pf3511=64170)», - пояснив С.Савчук.

Голова Агентства переконаний, що перехід до нової системи підтримки відновлюваної електроенергетики (аукціонів) призведе до зниження ціни на відпуск «зеленої» електроенергії, а ринок «чистої» електроенергії буде сталим та більш прогнозованим.

«Крім цього, за останні кілька років ми розширили міжнародну співпрацю для залучення іноземних інвестицій. Так, Україна приєдналася до Статуту Міжнародного агентства з відновлюваної енергетики (IRENA, http://www.irena.org). Також, започатковано тісне партнерство із такими країнами світу, як Данія, Фінляндія, Китай, Туреччина та іншими», - повідомив С.Савчук.

У результаті МЗС Фінляндії (https://um.fi) спільно із НЕФКО (https://www.nefco.org) та Держенергоефективності засновано Фінсько-український трастовий фонд з фінансування підготовки «зелених» проектів, який у найближчий час розпочне роботу.

Водночас, можливостями реалізації проектів в Україні активно цікавляться інвестори із Данії, Китаю, Туреччини та інших країн. Тож, вітчизняний бізнес має нагоду підготувати нові проекти спільно із іноземними партнерами.

Інформуванню інвесторів про відновлювану енергетику України та налагодженню бізнес-контактів також буде сприяти компанія "Українська комунікаційна група", з якою Агентство розпочало співпрацю.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю






Друкувати
Найбільш популярні матеріали