Населення збільшило попит на споживчі та іпотечні кредитиВеликі українські банки в другому кварталі дещо знизили стандарти іпотечного і споживчого кредитування на тлі активізації в цьому напрямку небанківських фінансових установ, повідомляється в звіті "Опитування про умови кредитування", оприлюдненому на сайті Національного банку України (НБУ).

Більш того, 22% опитаних банків планують в третьому кварталі і далі знижувати стандарти кредитування.

Разом з тим респонденти відзначили, що попит населення на кредити в другому кварталі був помірним.

"Третина банків повідомила про підвищення попиту на споживчі кредити, чверть - на іпотеку", - констатує НБУ.

На думку опитаних банків, попит на іпотеку зріс, в першу чергу, під впливом очікувань підвищення цін на нерухомість. У споживчому сегменті збільшення попиту сприяло зниження кредитних ставок, поліпшення споживчих настроїв і скорочення заощаджень домогосподарств.

Окремі банки відзначили, що для ряду їх клієнтів вагомим фактором стало зниження можливості отримати кредит в інших банках.

У другому кварталі рівень схвалення заявок на іпотеку не змінився, проте помітно зросла частка схвалених заявок на споживчі кредити (про це повідомили 22% респондентів).

У третьому кварталі банки очікують, що попит на споживчі кредити і далі буде рости, на іпотечні - не зміниться.

Опитані банки (48% респондентів) також відзначили зростаючий попит на кредити з боку малого і середнього бізнесу (МСБ).

"Банки зафіксували збільшення попиту на всі види корпоративних кредитів, крім попиту з боку великих підприємств. Головними факторами попиту банки вважають потреби бізнесу в оборотному капіталі і інвестиціях, які стало важче фінансувати за власні кошти", - відзначає НБУ.

Банки також відзначають збільшення частоти схвалення заявок на кредити МСБ і поступове пом'якшення стандартів кредитування таких підприємств.

У третьому кварталі банки очікують подальше зростання попиту на всі види кредитів бізнесу. Оптимістичні очікування стосуються кредитів МСП.

Банки також зберігають позитивні очікування щодо приросту депозитів, як населення (57% респондентів), так і бізнесу (68%).

Банки відзначили, що в другому кварталі збільшився кредитний ризик. У той же час, великі фінустанови повідомили про зменшення процентного та операційного ризиків, малі та середні банки - про збільшення ризику ліквідності.

У третьому кварталі великі банки очікують одночасне зростання кредитного, процентного, валютного ризиків, і ризику ліквідності.

Опитування проводилося в період з 20 червня по 10 липня серед кредитних менеджерів 63 банків, на які припадає 98% активів банківської системи.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали