Для українських експортерів пшениці відкриваються нові можливостіЕкспорт сільськогосподарської сировини став основною складовою українського експорту в цілому, що робить сільське господарство однією з основних структуроутворюючих галузей національної економіки. За рахунок експорту зернових вдається забезпечувати критично необхідний рівень надходжень валюти в країну і упереджувати надмірну девальвацію національної грошової одиниці.

У зв’язку з аномальною спекою прогнозується значне зменшення виробництва пшениці в окремих країнах Європейського Союзу, що створює додаткові ніші для українських експортерів. Німецький союз селян (DBV) оприлюднив оновлений прогноз виробництва пшениці на 2023 рік. Повідомляється, що через аномальну спеку на посуху врожай зернових в країні знизиться до найнижчого за останні 15 років рівня.

Урожай озимої пшениці в поточному році знизиться до 18 млн. тонн (24,1 млн. тонн в 2017 році). При цьому, загальний прогноз виробництва пшениці зменшений з 41 млн. тонн до 36 млн. тонн, що приблизно на п'яту частину менше зібраного в минулому році обсягу. глава DBV закликав уряд ФРН ввести надзвичайний стан і надати фермерам фінансову допомогу в розмірі 1 млрд. євро.

Нагадаємо, що Україна має унікальні природно-ресурсні та природнокліматичні умови для нарощення обсягів виробництва пшениці, що створює значні перспективи для збільшення експортних поставок даного виду зернових. Зменшення виробництва пшениці в окремих регіонах світу відкриває додаткові ніші для вітчизняних експортерів.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали