Чому може відбутися знецінення гривні в кінці серпняВ умовах хронічної економічної нестабільності в Україні навіть незначне знецінення гривні викликає панічні настрої населення, що провокує паніку на ринку споживчих товарів і в результаті призводить до необґрунтованого зростання цін. Несвоєчасне реакція регулятора може стати поштовхом до інтенсивного розкручування інфляційно-девальваційної спіралі.

На думку відомого українського економіста Віктора Скаршевського, різка девальвація гривні почнеться в кінці серпня і продовжиться у вересні 2023 року. «Різка девальвація гривні почнеться в кінці серпня, курс долара виросте вже через кілька тижнів. Найбільший поштовх по знецінюю нацвалюти відбудеться на початку вересня», – сказав В. Скаршевський.

За його словами, уряд буде наповнювати доходи бюджету за рахунок девальвації нацвалюти. «Як наслідок, купівельна спроможність українців різко знизиться, а зростання цін прискориться. Українська економіка на 50% залежить від імпорту. Зокрема, 85% споживчих товарів залежать від імпорту. Крім того, доходи держбюджету від курсу долара залежать на 40%», – підкреслив В. Скаршевський.

Для фінансового блоку уряду вигідна девальвація гривні, оскільки вона дозволить забезпечити позитивну динаміку номінального зростання окремих макроекономічних показників, щоб й надалі демонструвати «фасадні» позитивні зрушення в національній економіці і готуватися до майбутніх президентських та парламентських виборів.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали