Нацбанку вдалось зупинити зростаючий попит на доларНацбанку, за оцінками скарбників, довелося викинути на продаж близько $ 30 млн. Протягом дня вони піднімали свій цінник слідом за ринком - з 27,20 грн ./$ до 27,30 грн ./$. Проте НБУ не задовольнив весь попит на валюту.

Активне скуповування долара на торгах йде за раніше озвученими причин, нових не додалося:

* Зростаючий готівковий попит: на міжбанку скуповують валюту для поповнення кас.
* Відкладений попит на долар з минулого і позаминулого тижня, коли заявки на покупку знімалися на піках подорожчання валюти.
* Закупівлі імпортерів під поточні і майбутні проплати за контрактами.

Глибоко вкорінюється і готівкова тенденція: живий долар скуповують не тільки фермери, які отримали гривню за зерно, а також міські жителі, які намагаються придбай зайві $ 200-300, але ще і вкладники. У міру закінчення термінів гривневих вкладів, люди конвертують всю суму в валюту, і знову вкладають її на рахунок. Тому мова йде не про сотні, а про тисячі доларів.

На цій ситуації намагаються заробити експортери, які знову стали притримувати валютну виручку, щоб сильніше розгойдати котирування. Скарбники хором говорять про скорочення грошової пропозиції. Прикладом став колись основний продавець долара - Приватбанк, який був помічений в досить активних закупівлях долара.

Існує ймовірність що зростатиме валютна пропозиція під зростаючий попит - бізнесу належить до 17 числа сплатити квартальні податки, так що він буде потребувати гривні, і стане активніше конвертувати свою валютну виручку.

Корекційний рух вниз ще не реалізувалося, однак зовнішній фон негативний. Разом із тим, ресурсні можливості регулятора теж не безмежні, і він не зможе категорично вплинути на курс долара на наступному тижні. Тому тенденція до спекулятивних коливань курсу на міжбанку на тлі зростання попиту на готівковому ринку збережеться.

За матеріалами: ubr.ua






Друкувати
Найбільш популярні матеріали