Українці найбільше заощаджень принесли в державні банкиЗ 31 найбільшого банку, які увійшли в огляд «Мінфіну», депозитний портфель фізосіб в порівнянні з 1 кварталом 2023 роки змогли наростити двадцять.

Якщо дивитися на абсолютні числа, то за другий квартал українці найбільше заощаджень принесли в державні ПриватБанк і Ощадбанк. Першому вдалося збільшити депозитний портфель фізосіб на 8,2 млрд грн, а другого - на 4,1 млрд грн.

На третьому місці опинився Альфа-Банк з приростом в 1,8 млрд грн. А ось Укрсоцбанк, який об'єднується з Альфа-Банком, навпаки, у другому кварталі зафіксував відтік вкладів. Фізособи за березень-червень забрали звідти понад 2,5 млрд грн (28%), з початку року - 4,3 млрд грн (40%).

Гроші фізосіб продовжували витікати і з інших "дочок" російських банків. З ВТБ за другий квартал «пішло» 607 млн вкладів фізосіб, з Ощадбанку - 369 млн грн, а з Промінвестбанку - 341 млн грн. Всі ці показники відтоку - найзначніші серед 31 банку.

Якщо ж дивитися на показники в відсотках, то за підсумками 2 кварталу найбільше наростив депозитний портфель фізосіб Универсалбанк. У порівнянні з 1 кварталом зростання склало 13,63% (316 млн грн), а в порівнянні з початком року - 27% (566 млн грн). Це також кращий показник серед 31 банку. Не виключено, що таким успіхом він був зобов'язаний створеному на його базі проекту - monobank.

Лідери по відтоку вкладів в процентному обчисленні ті ж, що і в абсолютних цифрах - Укрсоцбанк і ВТБ.

Відсотки по банківських депозитах ледве перекривають інфляцію. Особливо якщо згадати, що з отриманих доходів вкладникам доводиться платити податки.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали