Скільки українців працюють поза чинним законодавствомДані говорять про поступову стабілізацію ринку праці в країні. Так, в першому кварталі цього року знизився рівень безробіття, склавши 9,7%, замість 9,9% кварталом раніше. Безробітними зараз в Україні залишається близько 1,7 млн громадян, але цей показник не дуже відрізняється від європейських цифр. Наприклад, згідно з розрахунками Міжнародної організації праці, безробіття в країнах ЄС становить 7,4%.

У Державній службі зайнятості кажуть про те, що зайнятість населення в цьому році почала зростати вперше після 2013 р

"Ми спостерігаємо, що ринок праці на I півріччя 2023 року демонструє певну стабілізацію. Зростання зайнятості населення у нас, за статистикою, сталося вперше з 2013 року. Причиною цього є певне економічне зростання. В I кварталі 2023 з порівнянні з I кварталом минулого року є зростання ВВП на 3,1%. Зайняте населення в Україні вперше з 2013 року збільшилася на 149 тисяч", - зазначив на прес-конференції в.о. голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко.

Одна з проблем сучасного ринку праці в Україні та економіки в цілому це робота в тіні. Так, сьогодні більшість учасників ринку працюють поза чинним законодавством.

"Біда української економіки в тому, що досить велика частина працює в "тіні". Державна статистика свідчить, що 21,8%, в порівнянні з 22,3% в минулому році, працюють поза чинним законодавством", - говорить Ярошенко.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали