Рівень тіньової економіки знизивсяРівень тіньової економіки в Україні в першому кварталі 2023 року знизився на 4 процентних пункти в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року - до 33% ВВП, свідчить оприлюднений Міністерством економічного розвитку і торгівлі звіт про загальні тенденції тіньової економіки в Україні.

Детінізація економіки в першому кварталі цього року стала наслідком збереження головних ознак макроекономічної стабільності і позитивних економічних тенденцій в умовах політики збільшення внутрішнього попиту, серед факторів, що також сприяють є зміцнення інвестиційної складової економічного зростання і продовження реформування економіки.

Однак динаміка детінізації стримується такими невирішеними проблемами, як значні виклики стабільності фінансової системи країни і наявність непідконтрольних територій, йдеться в звіті міністерства.

Найбільший рівень тіньової економіки традиційно виявив метод "витрати населення - роздрібний товарообіг" - 48% ВВП, хоча це на 5 п.п. менше показника за аналогічний період минулого року. Це пояснюється зростанням обсягу продажів населенню споживчих товарів в легальному секторі великими темпами (на 23,2% в порівнянні з об'ємом в першому кварталі 2017 року), ніж зростання обсягу скоригованих грошових витрат на придбання споживчих товарів (18,6%), відзначається в звіті.

Скорочення тіньової економіки за цим методом продовжує тенденцію 2017 року. На думку міністерства, її посилили такі фактори, як підвищення реальної заробітної плати і пенсій. В умовах стриманої цінової динаміки дію цих стимулюючих факторів живив зростаючий споживчий попит населення, при задоволенні якого перевага надавалася в основному суб'єктам господарювання роздрібної торгівлі в легальному сегменті.

При цьому вдосконалений метод "витрати населення - роздрібний товарообіг" показав скорочення тіньової економіки на 3 п.п. - до 57% від ВВП, уточнює міністерство.

Електричний метод показав скорочення рівня тіньової економіки на 2 п.п. - до 29% офіційного обсягу ВВП, а монетарний - на 1 п.п. - до 25% ВВП.

Обсяг реального ВВП в першому кварталі поточного року виріс на 3,1% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, тоді як зростання обсягу внутрішнього споживання електроенергії, за вирахуванням споживання для комунально-побутових потреб, зберігало повільніші темпи - 2,1%.

У той же час вдосконалений Мінекономрозвитку монетарний метод зафіксував збільшення рівня тіньової економіки на 1 п.п. до 38% від обсягу офіційного ВВП. З огляду на збільшення обсягу залишків готівки поза депозитними корпораціями, така оцінка за цим методом є більш адекватною, йдеться в звіті.

За методом збитковості підприємств рівень тіньової економки скоротився на 4 п.п. до 24% від ВВП. Це відбувалося на тлі сприятливої зовнішньої кон'юнктури для товарів вітчизняного експорту і відновлення ревальваційних тенденцій на валютному ринку, вказують в Мінекономрозвитку.

Як вказується в звіті, найкращу динаміку щодо зменшення рівня тіньового сегмента за цим методом показала переробна промисловість - 9 п.п. в порівнянні з першим кварталом 2017 року, добувна - 7 п.п., в сфері операцій з нерухомістю - 7 п.п., оптової та роздрібної торгівлі - 5 п.п., будівництві - 5 п.п., сільському, лісовому і рибному господарстві - 1 п.п. В інших сферах з цього сегменту розрахунків МЕРТ зафіксував збільшення рівня "тіні". Найбільше збільшення тіньового сектора економіки спостерігалося по ЗЕД "" Фінансова страхова діяльність "- на 5 п.п.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали