Україна переймає досвід IRENA щодо інтеграції «зелених» об’єктів до енергосистемиНа IRENA Innovation Week 2023 Голова Держенергоефективності Сергій Савчук взяв участь в обговоренні інноваційних рішень для розвитку відновлюваної електроенергетики із забезпеченням ефективної роботи енергосистем.

Одне з актуальних питань – планування електромереж таким чином, щоб забезпечити електропостачання, у тому числі з відновлюваних джерел, для широкого кола споживачів. У цьому контексті учасники заходу розглянули перспективність «smart grids».

Все більш необхідними для використання «чистої» енергії у мережах стають електроакумулюючі системи. Їхня якість зростає, а вартість поступово зменшується.

Цікавим і корисним є досвід Японії, яка також, як і Україна, зазнала негативних наслідків атомної енергетики. Сьогодні Японія реалізує ініціативу – зробити Фукусіму регіоном використання «енергії майбутнього», у тому числі водню. Так, у Фукусімі планується досягти 40% «чистої» енергії у 2020 р. та 100% - у 2040 році. У префектурі Фукусіма вже реалізуються проекти сонячної, вітрової, геотермальної енергетики.

Важливо, що чимало країн світу розглядають потенціал використання водню як енергетичного ресурсу, зокрема, у промисловості, транспорті, а також для балансування роботи СЕС і ВЕС.

«Усі зазначені технології вкрай актуальні для України, адже вітчизняний ринок «зелених» проектів стрімко розвивається. Наприклад, лише за I півріччя 2023 р. введено близько 300 МВт потужностей відновлюваної електроенергетики, що більше, ніж за весь 2017 рік», - прокоментував С.Савчук.

Отже, ознайомившись із напрацюваннями провідних компаній світу у цій сфері, спільно з експертним та бізнес-середовищем планується підготувати пропозиції щодо законодавчого стимулювання впровадження:

- «smart grids»;
- електроакумулюючих систем;
- проектів із використанням водню.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю






Друкувати
Найбільш популярні матеріали