Рада посилила, а не скасувала мораторій на експорт лісу, - В.ГаласюкМораторій на експорт лісу-кругляка не скасовано, а навпаки – суттєво посилено. На цьому у зв’язку із розповсюдженням у низці авторитетних ЗМІ некоректної інформації, наголосив Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.

Як роз’яснив один з ініціаторів мораторію, у четвер, 6-го вересня, Парламент повторно, після вето Президента, прийняв Закон №5495 про збереження українських лісів. Раніше прийнята редакція передбачала три головних новації – криміналізацію контрабанди експорту лісу-кругляка, обмеження внутрішнього споживання лісу для юридичного захисту мораторію на експорт лісу-кругляка у міжнародних судах та повну заборону експорту дров, під виглядом яких, власне, і відбувається незаконне вивезення лісу закордон. Втім, на вимогу Президента, останній пункт з Закону було вилучено.

«Парламент повторно прийняв Закон 5495 про збереження українських лісів. У ньому з Олегом Ляшком, командою РПЛ і колегами з Комітету промполітики і підприємництва нам нарешті вдалося запровадити кримінальну відповідальність за контрабанду лісу-кругляка (тюрма до 12 років), а також провести норму, що юридично захищає 10-річний мораторій на експорт лісу-кругляка від будь-яких зазіхань в міжнародних судах», – наголосив Віктор Галасюк, підкреслюючи, що своїм вето на заборону експорту дров Президент, по суті, зберіг головний контрабандний канал незаконного експорту українського лісу.

Нардеп нагадав результати дії мораторію за 2017 рік:

+двократний ріст інвестицій в галузь (+2 млрд грн);
+4 млрд грн несировинного експорту;
+400 млн грн додаткових податкових платежів до бюджету;
+ тисячі нових робочих місць та десятки нових виробництв по всій країні.

За його словами, позитивні ефекти могли б бути в рази більші, якби не контрабанда лісу-кругляка: «Для виправлення ситуації ми криміналізували цей злочин. Це одна з ключових новацій законопроекту №5495 про збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів. Порушуєш мораторій, незаконно вивозиш ліс за кордон – в тюрму на 3-7 років. За рецидив або дію в складі організованої групи – до 10-12 років».

Що стосується заборони експорту дров – В.Галасюк пообіцяв, що парламентарі знайдуть шлях як провести цю норму в майбутньому.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали