В Україні продовжує зростати ціна на газТрейдери пропонують ресурс по 10 000-10 200 грн / тис. куб. м без ПДВ, що за поточним рівнем дорівнює $ 350-360 / тис. куб. м. Останній раз така ціна на газ в Україні була в лютому-березні 2015 р

Внутрішній видобуток забезпечує 65% річної потреби країни в природному газі. У 2017 р при споживанні 32,2 млрд куб. м валовий видобуток склав 20,5 млрд куб. м. Але вільне ціноутворення як і раніше можливо тільки в деяких сегментах ринку. Це, в першу чергу, промисловість і комерційні непобутові споживачі. У минулому році цей ринок склав 10,8 млрд куб. м або 32% від загального обсягу. За ринковими цінами газ купує також оператор ГТС (близько 2 млрд куб. м в рік) і бюджетні установи (0,5 млрд куб. м). Для всіх інших категорій, а це майже 20 млрд куб. м, ціни і умови поставки регулює уряд.

З 2015 р, після переорієнтації імпорту газу зі східного кордону на західний, ціни на українському ринку безпосередньо залежать від котирувань газу в Європі. Видобуток приватних компаній забезпечує близько 30% комерційного сегмента українського ринку, решта об'єму - імпортується.

У вересні спотові ціни на німецьких газових майданчиках досягли $ 320 / тис. куб. м (€ 27 / МВт-година). За місяць вони зросли на 30%. Останній раз такий середньомісячний рівень спотових цін на німецьких хабах спостерігався більш 4 років тому - в квітні 2014 р Аналогічним чином підвищилася і вартість форвардних контрактів з поставкою в наступному місяці. Жовтневі контракти на початку вересня торгувалися по $ 330 / тис. куб. м. (€ 27,25 / МВт-чаc).

Основною причиною зростання котирувань учасники ринку називають низькі запаси газу в європейських сховищах, підвищений попит на ресурс з боку енергогенеруючих компаній і очікування затяжної зими 2023/2019 р за 5 тижнів до офіційного початку опалювального періоду європейські сховища заповнені на 76,6% проти 81, 2% на аналогічну дату 2017 року. «Влітку в Європі спостерігався підвищений попит на газ. З одного боку, восполнялись запаси, які сильно витратилися через березневих морозів, з іншого - газова генерація несла підвищене навантаження через проблеми з АЕС у Франції і загальним скороченням вугільної генерації», - говорить представник одного з великих українських імпортером газу.

EnKorr






Друкувати
Найбільш популярні матеріали