Ділова активність в економіці США продовжила збільшуватисяЕкономіка США як і раніше демонструє помірне зростання, однак в деяких регіонах темпи підйому сповільнилися зважаючи на брак кваліфікованих кадрів і побоювань з приводу торгових воєн, випливає з опублікованого в середу Федеральною резервною системою (ФРС) регіонального огляду.

Ділова активність в економіці США продовжила збільшуватися в цілому помірними (moderate) темпами в середині липня - серпні 2023 року, говориться Beige Book.

В окрузі Далласа спостерігалося сильне (solid) зростання, тоді як округи Філадельфії, Сент-Луїса і Канзас-Сіті демонстрували темпи зростання нижче середнього.

Споживчі витрати продовжили стриманий (modest) підйом, і туристична активність збільшувалася, хоча і з різною швидкістю в залежності від регіону.

У більшості округів активність у виробничому секторі помірно виросла, проте в Сент-Луїсі вона не змінилася в порівнянні з попереднім періодом, а в окрузі Річмонда знизилася.

Будівельний сектор в цілому по країні показував позитивну динаміку, незважаючи на те, що продажі житла дещо скоротилися - десь через менший попит, десь від нестачі пропозиції.

Обсяги кредитування продовжили підвищуватися в більшості регіонів.

Разом з тим більшість регіонів відзначили побоювання і невизначеність у зовнішньоторговельній сфері, причому деякі компанії почали скорочувати або відкладати інвестиції.

Велика частина округів повідомили про скорочення пропозиції робочої сили на ринку праці практично у всіх сферах. Крім кваліфікованих кадрів, таких як інженерів і будівельників, деякі округу стали відзначати брак працівників в таких галузях, як рітейл і ресторанний бізнес. У половині регіонів нестача співробітників почала негативно позначатися на продажах і приводити до перенесення реалізації різних проектів.

Темпи зростання зарплат в цілому по країні варіювалися від стриманих до помірних, хоча в деяких регіонах відзначено різке зростання зарплат в будівельній сфері. У ряді округів компанії почали використовувати інші засоби стимулювання, включаючи збільшення відпусток, гнучкий графік і бонуси, для залучення нових і утримання наявних співробітників, а також більше інвестувати в навчання своїх працівників.

Ціни на товари і послуги зберегли стримані / помірні темпи зростання в більшості округів, хоча подекуди спостерігалися окремі ознаки уповільнення. У всіх округах відзначається практично повсюдний ціновий тиск, зокрема, в плані цін на будівельні матеріали і транспортні послуги.

Введені адміністрацією президента США Дональда Трампа мита на імпорт товарів вносять свою лепту в збільшення вартості виробництва, особливо для компаній переробного сектора. В цілому витрати на виробництво зростають сильніше, ніж відпускні ціни, незважаючи на те, що компанії останнім часом стали активніше переносити свої витрати на споживачів.

Окремі округи повідомили про деяке збільшення інфляційних очікувань.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали