На скільки з жовтня подорожчає опалення та водаДорогі платіжки вже з жовтня-листопада почнуть приходити людям. Зростуть тарифи на гарячу воду і на тепло, як тільки включать батареї. Але подорожчання буде непропорційним, і експерти зараз прикидають його масштаби.

За їхніми оцінками на зростанні газового тарифу на 23,5% опалення і підігрів води подорожчають в середньому на 15-18%. Тобто середня ціна платіжки за двокімнатну квартиру в 1,5-2 тис. грн. підніметься до 1,7-2,4 тис. Але це лише приблизно, оскільки в кожному українському місті свої фіксовані тарифи, і вони залежать від наявності лічильників в будинках.

Навряд чи кожен українець зможе з легкістю оплатити нові рахунки. Так що вже зараз зрозуміло, що зросте попит на субсидії і буде потрібно збільшення розміру комунальної пільги. А ось тут вже виникають питання до держбюджету і до можливостей влади заплатити за незаможних.

За різними оцінками, підвищення субсидій може коштувати держбюджету додаткові 10-12 млрд. грн., тобто всього близько 82 млрд. грн. Нашкрябає стільки влада або знову загрузне в боргах - невідомо, і виникають додаткові ризики. Особливо з огляду на липневу історію з несвоєчасною виплатою пенсій.

«Це все вдарить по бюджету, оскільки виллється в збільшення кількості субсидій. І знову виникне питання про підготовку до опалювального сезону, адже теплокомуненерго будуть змушені подати в НКРЕКУ нові розрахунки з урахуванням нових тарифів на газ », - підкреслив експерт енергетичного ринку Валентин Землянський.

Бюджетні асигнування у вигляді субсидій перетечуть в бюджет «Нафтогазу», який влада таким чином продовжать субсидувати. І знову підніматиметься питання внутрішнього видобутку.

Собівартість ціни на газ, який видобувається в Україні, за оцінками Укргазвидобування, становить горезвісні 7 тис. Гривень за тисячу кубометрів, за якими теплоенерго зараз відпускають блакитне паливо для людей - 6,9 тис. грн / тис. куб. м. Свою здобич цілком може вистачати, щоб забезпечити потреби населення.

UBR.ua






Друкувати
Найбільш популярні матеріали