Нацбанк послабить контроль за валютоюНаціональний банк оприлюднив проект валютного регулювання, яке вступить в чинність 7 лютого 2019 року разом з введенням в дію закону "Про валюту і валютні операції".

Нацбанк готується до пом'якшення правил валютного регулювання після вступу в силу Закону.

"Розробка валютного регулювання - це перший крок до втілення закону "Про валюту і валютні операції" в життя. Далі ми будемо наповнювати їх змістом. При цьому проект кожного з постанов ми плануємо обговорити з банківським та експертним співтовариством перш, ніж остаточно завершити їх обробку і оприлюднити їх фінальну версію для ознайомлення громадськості за місяць до вступу в силу", - зазначив Олег Чурій.

Відповідно до закону "Про валюту і валютні операції", тільки ряд кроків по лібералізації валютного регулювання будуть зроблені відразу після початку дії закону.

По-перше, граничний термін здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами буде розширено до 365 днів (зараз він становить 180 днів).

По-друге, буде скасований валютний нагляд для експортно-імпортних операцій на суму до 150 тис. грн.

По-третє, індивідуальні валютні ліцензії будуть скасовані. Замість них з'явиться система електронних лімітів.

По-четверте, будуть скасовані санкції у вигляді припинення зовнішньоекономічної діяльності за порушення строків розрахунків.

По-п'яте, буде дозволена онлайн-купівля іноземної валюти фізичними особами. При цьому на такі операції буде поширюватися аналогічний ліміт, як і на покупку готівкової валюти (зараз - до 150 тис. грн в день в еквіваленті).

"Чи будуть в нових нормативно-правових актах інші кроки по валютної лібералізації, крім тих, які вже передбачені законом, буде залежати від макроекономічних умов на момент завершення роботи над новим валютним регулюванням. Як і раніше, ключове завдання Національного банку - забезпечити макроекономічну і фінансову стабільність в Україні, тому подальше послаблення правил проведення валютних операцій буде можливим тільки при сприятливих макроекономічних умов", - підкреслив заступник голови НБУ Олег Чурій.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали