В Україні запустили систему електронних земельних торгівПочаток онлайн-аукціонам було покладено після укладення Договору про забезпечення функціонування системи електронних земельних торгів між Державною службою з питань геодезії, картографії та кадастру і Державним підприємством «СЕТАМ» Міністерства юстиції України, на онлайн-майданчику якого будуть проводитися торги правами оренди на державні землі сільськогосподарського призначення.

Проекту було присвоєно робочу назву - «Зустрілися два Блокчейна». За словами Максима Мартинюка, такий слоган чітко відображає суть проекту, оскільки два його учасники мають безпосереднє відношення до впровадження системи Blockchain в Україні. Система електронних торгів арештованим майном СЕТАМ провела перший електронний аукціон на цій технології, Госгеокадастр впровадив її для захисту своєї бази даних земельних ділянок.

Для торгівлі правами оренди розроблений спеціальний модуль на базі OpenMarket платформи, яка використовувалася для продажу арештованого майна. З першими лотами вже можна ознайомитися, перейшовши за посиланням land.setam.net.ua. Згідно з процедурою, аукціони пройдуть через 30 днів після виставлення лотів. Для земельних онлайн-торгів системи Blockchain забезпечує перехресний контроль ставок, при цьому повністю виключається втручання в процес, як ззовні, та й усередині системи. Фізична присутність на аукціоні не обов'язкова, можна отримати право на оренду ділянки в одному населеному пункті, при цьому перебуваючи в іншому.

На думку Максима Мартинюка, ефект від впровадження електронних торгів можна буде проаналізувати не раніше, ніж через півроку. На старті торгів онлайн він бачить такі переваги:

* Спрощений доступ до земельних торгів - якщо є проект АПК, то необхідно зайти на сайт Госгеокадастра, задати фільтри і параметри необхідної ділянки, періодично оновлювати сайт;

Для довідки. Інтенсивність оновлення інформації про торги на сайті Госгеокадастра становить 9,6 лота на добу. Середній розмір ділянки - 8 гектарів - дозволяє запустити бізнес і не збанкрутувати. Розробляється мобільний додаток для відправки зі смартфона необхідних документів.

* Підвищення інвестиційної привабливості АПК - відсутність необхідності виїжджати на місце проведення торгів і нерідко повертатися за відсутніми документами підвищить ентузіазм потенційних інвесторів, а зростання кількості електронних торгів послужить їх популяризації;

* Залучення до торгів фізичних осіб - приватних власників паїв, які якщо не виставлять свій пай на аукціон, то зможуть стежити за результатами онлайн-торгів в своєму районі і вчасно коригувати договірні відносини з орендарем, а згодом стати безпосереднім учасником торгів.

Перехід аукціонів повністю на електронний формат буде не швидким і поступовим, вважає Максим Мартинюк. Такий період необхідний, на його думку, для ознайомлення з системою, яка з часом стане комфортною для учасників торгів.

Важливим фактором для розширення торгів в мережі є прийняте Кабінетом Міністрів постанова про можливості партнерства Госгеокадастра з декількома торговельними онлайн-майданчиками. При збільшенні точок входу для бажаючих взяти участь в аукціонах будуть у виграші всі сторони земельних відносин.

Запуск в дію електронних торгів правами на оренду сільськогосподарських земель державної власності - це відмінний результат на шляху трансформації земельних відносин, які активно вдосконалюються останні три роки, зазначив Максим Мартинюк.

«Остаточною перемогою стане зняття мораторію і запуск ринку сільгоспземель в Україні», - переконаний перший заступник.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали