В Україні зростає поглинання логістичної нерухомостіОбсяг валового поглинання логістичної нерухомості на ринку України в січні-червні 2023 року збільшився на 43% в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року і склав приблизно 100 тис. кв. м, наводиться статистика в дослідженні міжнародної консалтингової компанії CBRE Ukraine (Київ).

Відповідно до огляду CBRE Ukraine, частка поглинання складів великими ритейлерами склала 58%, представниками легкої промисловості, фармацевтики і медицини - 26%. Близько 62% угод оренди були пов'язані з переїздами або переїздами з розширенням.

Частка великих угод (понад 10 тис. кв. м) склала 23% і була представлена орендою 20 тис. кв. м компанією Comfy в складському комплексі Raben біля Києва, а також 20 тис. кв. м компанією Eldorado з переїздом в RLC Fozzy Distribution Center.

За даними CBRE Ukraine, рівень вакантності в першому півріччі-2018 знизився на 2 п.п. і склав 4%.

Декларовані орендні ставки в складах класу "А" на кінець півріччя знаходилися в діапазоні $ 4,6- $ 6,0 / 1 кв. м в місяць. Ефективні орендні ставки в складських комплексах класу "А" варіювалися в діапазоні $ 3,4- $ 5,2 / кв. м в місяць, а для складських комплексів класу "В" - на рівні $ 2,5- $ 3,4, де верхня межа зросла на 13% з початку року. В результаті коливань обмінного курсу, ставки в доларах були нестабільними, коли намагалися зрівнятися з темпом відновлення орендних ставок у гривні. Більшість угод було укладено в гривні.

Загальна спекулятивна пропозиція складів в першому півріччі-2018 залишилася майже незмінною на рівні 1,25 млн кв.м. Нова пропозиція склала складів площею 3,5 тис.кв.м, розташованих в напрямку Житомирської траси (M-05, E-40).

"У другому півріччі-2018 очікується введення в експлуатацію 6,2 тис. кв. м складського комплексу, який знаходиться на автомагістралі Р-04 (між напрямками М-05 і М-06), складських комплексів Unilogic Park (6,2 тис. кв. м) і "Міраж 3" в Гостомелі (22 тис. кв. м), відкриття двох останніх було перенесено на 2019 рік ", - зазначено в звіті CBRE Ukraine.

За даними компанії, найбільшими угодами на ринку логістики стало придбання трьох складів компанією Dragon Capital Investments Limited ( "Омега 1" площею 19 тис.кв.м, "Омега 2" площею 33 тис. Кв. М, а також 20 тис. кв. м в складському комплексі UKR DC).

"Відсутність якісної нової пропозиції і скорочення вакантних площ для оренди в кінцевому підсумку призведе до збільшення числа built-to-suit проектів та активізації будівництва нових об'єктів. Однак, така активність на ринку складської нерухомості можлива лише за умови істотного зростання орендної ставки саме в доларовому еквіваленті. Очікується, що середня вакантність на ринку продовжить знижуватися, оскільки девелопмент стримується відсутністю фінансування, в зв'язку з чим створюється додатковий тиск на орендні тавки ", - зазначила керівник департаменту промислової та логістичної нерухомості CBRE Ukraine Наталія Сокирко.

CBRE є найбільшою консалтинговою компанією в галузі нерухомості, має більше 450 офісів в світі і близько 80 тис. співробітників. Акції компанії торгуються на Нью-Йоркській фондовій біржі.

Український офіс CBRE був відкритий в січні 2008 року і є частиною афілійованої мережі компанії.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали