Агрохолдинги отримають мільярдні прибутки у 2023-2019 рокахАгрохолдинги встановлять новий рекорд з експорту зернових. У 2023/2019 МР його сукупний обсяг має всі шанси вирости з 43,8 млн тонн в до 44-45 мільйонів, спрогнозував аналітик аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Петро Лаха. Це краще прогнозу Мінагропроду, який був підвищений з 39 до 42 млн тонн.

«Зерна кукурудзи зберуть як мінімум на 4 млн. тонн більше ніж у минулому році. Таким чином навіть з огляду на скорочення експорту ранніх зернових очікується сукупне зростання експорту зерна на 1-2 млн. тонн в порівнянні з минулим роком. Урожайність кукурудзи прогнозується на найвищому рівні за всю історію України - близько 65 ц/га», - зазначив Лаха.

Інші аналітики поки обережніші в прогнозах. «Ми не ставимо експортну оцінку на рівні 44-45 млн. тонн через значну конкуренцію на світових ринках. Однак потенційно і ця цифра можлива», - сказала UBR.ua заступник директора ProAgro Information Company Марія Колесник.

На 25 вересня 2023 р зернотрейдери вже відвантажили за кордон 4,9 млн тонн пшениці, з якої 2,8 млн тонн продовольчої і 2 млн тонн фуражної. Решта складових тільки підтягуються і оцінюються виробничими показниками: урожай олійних в цьому році прогнозується на 7,4% вище ніж у 2017-му - близько 21,7 млн тонн. На соняшник припадає 15 млн т, на сою - 4 млн. т, на ріпак - 2,7 млн. Тонн. Роль олійних в українському експорті в 2023/12019 р може зрости. «Найбільшу експортну виручку в нинішньому сезоні наші аграрії можуть отримати завдяки кукурудзі і олійним», - вважає Лаха.

Експерти назвали три ключові причини для збільшення обсягу зернового експорту:

помітне зростання врожайності;
зниження внутрішнього споживання;
підвищеного попит на зовнішньому ринку.

Умови для продажу українського зерна повинні бути хорошими. Оскільки на світовому ринку може виникнути дефіцит - не великий, але все ж: за прогнозом Мінсільгоспу США (USDA), в 2023/19 МР світове виробництво пшениці скоротиться на 3,4% (до 733 млн т.) при збереженні експортних планів на рівні минулого року - 181,4 млн т.

Несприятлива ситуація щодо врожаю складається в головних зерносіючих регіонах Північної півкулі. До того ж Китай і Євросоюз очікує істотне зниження врожаю пшениці: в КНР на 5,6% (до 122,5 млн. Тонн) і в ЄС на 9% (до 129,9 млн тонн). Не самі кращі оцінки зараз видаються і по посівам в РФ, на яких позначилася посуха.

Підвищений попит на зерно неодмінно почне рухати ціни. За підрахунками аналітика компанії «Фенікс Агро» Валерія Пекіна, вартість тонни пшениці на світовому ринку може вирости приблизно на 10-15% і досягти $ 250-260/т. Щодо кукурудзи чекають меншого подорожчання - в межах 5-10%.

«Думаю, що ціни на світовому ринку пшениці однозначно будуть вище нинішнього рівня», - підкреслив у бесіді з UBR.ua перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк.

На біржі EuroNext (Париж) продовольча пшениця зараз торгується на рівні $ 235 / т, а кукурудза на Чиказькій біржі СВОТ - на $ 140/т.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали