Чи витримає Україна нове зростання цін на нафту та газПерша неділя жовтня сильно зіпсувала настрою водіїв: за п'ять днів паливо на заправках подорожчало на 1 гривню, вийшовши на рекордні рівні. За даними консалтингової групи «А-95», середня вартість бензину А-95 піднялася з 32,08 грн/л до 33,03 грн/л. Максимальні цінники виявилися ще вищими. Наприклад, на WOG і ОККО вони досягали 35,49 грн/л.

Вартість дизеля на АЗС піднялася ще сильніше: середній показник виріс з 29,88 грн / л до 30,96 грн / л. І менше постраждали ті, хто заправляється автогазом: його ціна за тиждень піднялася з 15,05 до 15,36 грн / л.

Заправники пояснюють тотальне подорожчання трьома причинами:

зростаючими цінами на нафту;
проблемами з поставками нафтопродуктів з великих заводів;
нестабільним курсом гривні.

«Змушені підвищувати ціни на паливо, враховуючи новий курс на міжбанку - 28,2 грн/$ і нафтовий ф'ючерс - $ 86 за барель нафти. Агентство з моніторингу Platts, на прогнози якого ми орієнтуємося, також говорить про збільшення вартості нафти. Не виключено, що барель досягне позначки в $ 100, враховуючи санкції США проти Ірану. Природно, зростання цін позначається на обсягах реалізації. Продажі падають, багато клієнтів переходять на «соціальне паливо», газ, або йдуть в «наливайки» на шкоду якості», - розповіли UBR.ua в прес-службі мережі АЗС WOG.

Якщо ціна нафти продовжить рости разом з курсом долара, заправники продовжать піднімати свої цінники.

Директор спеціальних проектів Науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев говорить, що ситуація на ринку нафти залежить від дуже багатьох чинників. На етапі, коли торгуються вторинні фінансові інструменти, вона не визначається попитом і пропозицією і може рвонути вгору або вниз після будь-якого політичного повідомлення. Втім, він поки не бачить приводу для особливого занепокоєння. Зростання цін є об'єктивне, але не дестабілізуюче. Реальна ціна нафти формується на відрізку між виробником і переробником. Тому у нас є час, щоб оцінити те, що відбувається.

«Хороший індикатор - ціна на кордоні. Якщо за тиждень вона виросла на 5%, то через 10 днів - два тижні до вартості палива додається 50 коп./літр. Дуже великий вплив робить курс долара. Ці два фактори можуть накладатися один на одного або відніматися. Є також ризикова складова, якою керують очікування: чи подорожчає нафта, валюта або вони подешевшають? І є власне фактор попиту. До листопада ми вийдемо на початок спокійного сезону, тому попит не буде впливати на обсяги реалізації, - сказав Рябцев UBR.ua.

Директор "Консалтингової групи« А-95» Сергій Куюн, який якраз в ці дні був модератором міжнародної конференції «Petroleum X», на питання, що учасники ринку нафтопродуктів кажуть про подорожчання нафти, відповів, що вплинути на ситуацію переробники не можуть і чекають до кінця року $ 100 за барель. В цьому випадку бензин марки А-95 буде в Україні коштуватиме 40 грн/л, а дизпаливо - 38,5 грн/л.

Будучи зацікавленою стороною, торговці об'єктивно зацікавлені в зростанні нафтопродуктів, особливо якщо встигли зробити запаси за старими цінами і реалізувати їх з урахуванням подорожчання.

Проте, при ціні $ 100 за барель Україна, поряд з Індією, Китаєм, ПАР, Таїландом, Чилі та іншими країнами, виявляється серед найбільш уразливих держав. Держбюджет 2023 року розраховувався з запасом, виходячи з курсу долара - 31,01 грн ./$ в кінці бюджетного періоду.

Проте, коригування може знадобитися проекту на наступний рік, який був розрахований з оптимістичним припущенням, що за рік гривня зміцниться до 29,4 грн/$, а індекс споживчої інфляції виявиться менше, ніж в цьому році і виросте на 7,4%.

Якщо параметри головного фінансового документа все ж будуть переглядатися, то уряд буде робити акцент на необхідності збільшення газових тарифів для населення. Так як слідом за нафтою вгору йдуть і інші вуглеводні, перш за все, природний газ. Це, в свою чергу, вдарить по доходах домогосподарств, багатьом з яких в цьому опалювальному сезоні будуть урізані субсидії.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали