Вкладникам піднімуть відсоткові ставки за валютними депозитамиУкраїнці знову понесли гроші на банківські рахунки. Депозитний гривневий портфель населення в банківській системі за вересень зріс на 2,8%, і досяг 258,9 млрд. грн., Йдеться в свіжому звіті Нацбанку. Це дозволило заповнити серпневі відтоки: місяцем раніше люди забрали з банків близько 1,3% вкладень в нацвалюті, скоротивши накопичення 251,7 млрд. грн.

Фінансисти пояснили осінню активізацію вкладників не тільки завершенням відпускного періоду, який, як відомо, серйозно б'є по гаманцю людей. Але і поліпшенням своїх пропозицій.

«Невеликі банки підтягнули депозитні ставки в гривні до 18-18,5% річних. Структури з ТОП-10 продовжували залучати вклади населення за старими цінами: у них 15% річних вважається хорошою пропозицією», - розповів UBR.ua голова правління RwS bank Владислав Кравець.

В першу чергу відсотки підвищували ті, хто потребував гривневому ресурсі, по-друге, - хто слідував за трендами Нацбанку. На початку вересня регулятор ще на піввідсотка підвищив розмір своєї облікової ставки, і вона досягла 18% річних.

«Дійсно, в зв'язку з ростом облікової ставки НБУ і зростанням прибутковості за облігаціями внутрішньої держпозики, у банків немає іншого виходу, як тимчасово підвищувати процентні ставки по депозитах. Але через те, що таке зростання прибутковості призведе до подорожчання кредитів (ми набрали темпи кредитування населення і малого та середнього бізнесу, і хочемо і далі нарощувати його обсяги), банк все-таки стримує таке підвищення депозитних ставок», - зазначив в розмові з UBR.ua заступник голови Ощадбанку Антон Тютюн.

Де банкіри взагалі не змінювали ставки - це по валютних депозитах і поточних рахунках. Як і раніше, вони коливаються від 0% до 5%: найменше людям платять банки з європейським капіталом, більше - вітчизняні. При цьому люди продовжують нести на рахунки долар і євро: розмір валютного депозитного портфеля населення в вересні підріс на 1,4%, і досяг 8,8 млрд.

Бізнес збирав кошти не так активно, як населення: гривневий депозитний портфель юросіб у вересні зріс лише на 0,1% (до 392,8 млрд. грн.), валютний - на 1% (до $ 5,3 млрд.).

Після відкриття нового ділового сезону підприємства потребували обігових коштів, тому мало вкладали на депозити. Все йшло на виробництво, яке в нашій країні майже не кредитується. Хоча деякі банки і намагалися розвивати свої кредитні програми, глобального буму на кредитному ринку в минулому місяців не відбулося: обсяги гривневого кредитування корпорацій зросли, згідно зі звітом НБУ, лише на 1,1% (до 485,7 млрд. грн.), а населення - на 0,9% (до 127,4 млрд. грн.).

Банкіри запевняють, що вже відіграли в своїх депозитних програмах все вересневе підвищення облікової ставки Нацбанку. Тому не обіцяють більше поголовного зростання відсотків.

«Варто очікувати активізацію залучення валютних вкладів і зростання ставок тільки від тих банків, які активно кредитують у валюті своїх корпоративних клієнтів і МСБ. Наприклад, ми кредитуємо еко-проекти у валюті, що дозволяє нам залучати доларові і євро вклади від населення під привабливі ставки (до 5% у валюті). Але наш банк не планує додатково підвищувати відсотки», - запевнив UBR.ua директор роздрібного банкінгу Укргазбанку Олег Кляпко.

Аналогічної точки зору дотримуються і його колеги, які прив'язують підвищення депозитних ставок до зростання потреби в ресурсах.

«Можливо на ринку будуть з'являтися якісь акційні пропозиції (не глобальне підвищення ставок): зі зростанням гривневих доходностей на 1% і валютних на 0,5-1% річних. Але все буде залежати від динаміки облікової ставки НБУ і від потреби банків у ресурсах», - упевнений Антон Тютюн.

Ще вкладникам може пощастити, якщо на ринку продовжить рости попит на валютні ресурси. Найбільше вони зараз потрібні уряду - під виплати за держборгом. Що було доведено 9 жовтня під час останнього розміщення Мінфіном свіжої порції облігацій внутрішнього державного боргу: він підняв прибутковість доларових ОВДП з 7% до 7,5% річних.

«Якщо Мінфін буде тримати високі ставки за валютними борговими паперами, він буде стимулювати великі банки активніше збирати ці ресурси у населення. Вони будуть пропонувати людям вже не 2-3% річних, а трохи більше », - припустив Владислав Кравець.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали