Україна активно збільшує обсяги зовнішньоекономічної діяльностіУкраїнські виробники хочуть заробляти в доларі і євро, і все активніше нарощують поставки товарів за кордон. За 9 місяців 2023 року наш експорт зріс на 10% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Правда аналогічна тенденція намітилася і в імпорті - його обсяг піднявся на 15%. Тому країна в результаті вийшла на негативне зовнішньоторговельне сальдо, яке перевищило $ 6 млрд.

Це головна причина хронічного дефіциту валюти на нашому валютному ринку. Як не зростає український експорт, обсяги імпорту постійно його випереджають. Долара і євро постійно не вистачає, і курс гривні вічно перебуває в хиткому положенні.

У нинішній ситуації це можна перебороти лише одним способом - нарощувати експорт до Євросоюзу, в який так прагне наша країна. І постаратися повторити феномен Польщі, з якою Україна планомірно покращує своє торгове сальдо з 2017 року. Ще трохи і вона займе місце РФ серед наших найближчих торгових партнерів.

За останні п'ять років частка Росії в українській зовнішній торгівлі скоротилася в рази, але навіть після цього РФ залишається нашим великим партнером: її частка в експорті України становить 8%, а в імпорті - 14% Але зовсім скоро її доведеться потіснитися, оскільки цю позицію поступово займає інша країна - Польща. Тихо, спокійно, і без торгових переділів і воєн. За 9 місяців 2023 року експорт товарів з України в Росію склав $ 2,7 млрд., а в Польщу - $ 2,4 млрд. За підсумком цього року поляки можуть випередити росіян за обсягами. Ринок перебудовується.

І в імпортній складовій теж. Хоча Росія залишається на першому місці за обсягами поставок в нашу країну, але на другому вже знаходиться Китай, який поступово підкрадається до РФ. За 9 місяців 2023 року Україна завезла з РФ товарів на $ 5,8 млрд., а з КНР - на $ 5,2 млрд.

Ключовим двигуном українського експорту залишається агросектор і харчова промисловість. Близько 8,5% наших зовнішніх поставок припадає на соняшникову олію - це наша «нафта». Головними покупцями цього продукту є Індія, Ірак і Китай. При цьому індуси і китайці з місяця в місяць постійно нарощують поставки цієї продукції, і тут долари ллються рікою. Напрямок дуже перспективний, і його можна постійно посилювати - головне постійно підлаштовуватися під покупця, який, як відомо, в Азії, особливо вимогливий.

Другою великою складовою українського експорту є продукти металургійної промисловості - її напівфабрикати, на частку яких припадає 6,8% всіх зовнішніх поставок. Тут наші найбільші клієнти - це Італія, Єгипет і Туреччина. Ціни на цю продукцію ростуть і українські комбінати щосили налягають на виробництво: виробляють в основному не готову сталь, а напівфабрикати. Готові сталеві конструкції видають вже турки, продають їх в Євросоюз на Mercedes-Benz, Peugeot і на інші заводи, і ті вже збирають автомобілі.

Третій за значимістю експортний товар України - це кукурудза, на частку якої за 9 місяців 2023 року припало 6,6% всіх наших зовнішніх поставок. Головні покупці: Китай, Єгипет і Нідерланди.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали