На валютному ринку України надлишок долараКурс долара трохи піднявся після декількох днів зниження. 17 жовтня він додав на міжбанку 2 копійки і закріпився в рамках 27,92-27,94 грн/$, повідомив UBR.ua начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гриненко. Більшість угод протягом дня відбувалося у вчорашньому коридорі - 27,91-27,92 грн/$, і ріст котирувань стався на неліквідному ринку через декілька угод одного банку.

«На наших торгах позначилася ситуація в Європі - зниження курсу єдиної валюти. Через нього спрацювали ордера по євро/гривня», - уточнив Гриненко.

Фінансисти відзначали збільшення валютних продажів через вихідний в понеділок, 15 жовтня, коли накопичилася експортна виручка. За ними помітно підростав попит - з'являлися імпортери, що давно чекали на дешевий долар. Але все одно час від часу відчувався валютний профіцит. Тому у Нацбанку була можливість скуповувати долар в свої резерви: здійснював операції біля позначки 27,91 грн / $. За різними оцінками, купив 17 жовтня до $ 10 млн.

Друга причина активних валютних розпродажів - завершення сезону сплати податків 20 жовтня. Компаніям потрібна гривня, тому вони активніше конвертують валютну виручку.

«Курсова стабільність сьогоднішнього дня стала відображенням рівноваги пропозиції, формованої підвищеною потребою в гривні для проведення бюджетних розрахунків і обов'язковими продажами валютної виручки за два дні. І досить активного попиту з боку великих імпортерів, які побоюються пропустити локальне курсове дно», - описав UBR.ua хід безготівковій торгівлі директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

У касах банків ситуація практично не змінилася. Мінімальна вартість готівкового долара на продажу людям піднялася на 2 копійки, і перебувала на рівні 27,99 грн / $ (БТА Банк, Юнекс Банк). А середній ціновий коридор залишався на рівні 28,05-28,15 грн / $. У ньому працювали Укргазбанк, Альфа-Банк, Правекс-Банк, УкрСиббанк, ПУМБ, Креді Агріколь Банк, Промінвестбанк, Ощадбанк, Кредобанк, Приватбанк. Самий дорогу валюту продавали по 28,30 грн / $ (Місто Банк). А викуповували долар у населення в рамках 27,50-28,02 грн / $.

На завтра фінансисти дають досить стримані прогнози. «Швидше за все, міжбанк буде відкриватися в рамках 27,92-27,96 грн / $, і навряд чи котирування будуть йти нижче 27,90. Біля цього показника долар буде зустрічати попит», - вважає Юрій Гриненко. Олег Курінний розраховує на роботу в рамках 27,90-28,0 грн / $. При цьому фінансисти продовжують обговорювати очікуваний курсової розворот.

«Курс продовжує знаходиться в фазі формування локального дна. Швидше за все цей процес затягнеться на кілька торгових сесій, а вже в 20-х числах жовтня має відновитися висхідний рух в область 28,20 грн/$», - запевнив UBR.ua начальник управління дилінгових операцій банку« Південний» Олег Ропяк.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали