До кінця року Україна виплатить більше мільярда валютних боргівМінфіну терміново потрібні були долари, і він провів 18 жовтня позапланове розміщення валютних держоблігацій внутрішньої держпозики. Їх було продано на рекордну для жовтня суму - $ 241,76 млн. До цього ОВДП розміщувалися на більш скромні суми: $ 175,9 млн., $ 127,16 млн і $ 41,28 млн.

Ставки чиновники більше не піднімали: позичили гроші під 7-7,5% річних. Структура покупців не розкривалася. Однак на ринку говорили про вкладення банків з іноземним капіталом.

Сама по собі поява Мінфіну з великим позачерговим залученням доларової позики нікого не здивувала. Оскільки чиновники в жовтні платять $ 501 млн. по ОВДП, і скоро будуть перераховувати власникам виплати і по випуску паперів в євро на € 210 млн.

«Виходить, уже з початку місяця чиновники залучили $ 653 млн. І € 30 млн. євро. На цьому тижні вони погасили ОВДП на $ 501 млн., тобто ще залишиться валюти на погашення $ 133 млн. в листопаді. У грудні Мінфіну потрібно буде платити ще $ 135 млн. У євро йому потрібно буде гасити € 210 млн. На наступному тижні, і на вівторок вони оголосили розміщення ОВДП в єдину валюту. Всю суму навряд чи зможе набрати», - зазначив UBR.ua керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

Це тільки за борговими паперами.

«Ще України потрібно буде заплатити МВФ $ 430 млн. В листопаді і $ 160 млн. в грудні», - додав Паращій.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали