Олександр Горган: Для Київської області лісова галузь – це колосальний драйвер розвитку економікиШановний Володимир Налькович, я вітаю народних депутатів, своїх колег, губернаторів Івана-Франківської та Закарпатської областей, а головне дорогих друзів, працівників лісової галузі. Повинен зразу сказати, що в Київській області ми будуємо зразковий приклад взаємодії виконавчої влади і працівників лісової галузі і ми сьогодні вже не відділяємо президентську команду у вигляді обласної державної адміністрації від працівників державних лісових господарств, ми сьогодні одне ціле.

І по факту я вам можу, як приклад, привести, що, ну, по-перше, я на початку промови хотів би виправити певну таку викривленість в сприйнятті, яка можливо як хибне враження може скластись у присутніх в частині сприйняття позиції депутатського корпусу Верховної Ради. Такі зауваження, що стосуються народних депутатів, абсолютно є несправедливими, коли вони звучать не персоніфіковано до всіх, тому що я можу сказати твердо, що в Київській області склалась сильна команда: є обласна адміністрація, є регіональне обласне управління лісового і мисливського господарства і є депутатський корпус обраний від Київщини.

І, як приклад, я скажу, коли збираються лісівники і в зал приходить народний депутат Москаленко, який присутній в цьому залі, то лісівники його просто зустрічають стоячи оплесками, тому що саме спільна консолідована позиція, яку ми продемонстрували неодноразово на різних рівнях, в тому числі, коли обговорювалось питання впровадження так званої Стратегії реформування лісової галузі, ви пригадуєте цей кволий намір спробувати як відреагує спільнота на псевдореформи в лісовій галузі. Якраз за рахунок чіткої категоричної непримиренної позиції народних депутатів ніхто не наважився реалізувати вказану стратегію – це раз. По-друге, я повинен сказати, що для Київської області лісова галузь – це колосальний драйвер розвитку економіки.

У нас середня заробітна плата працівника лісового господарства по області одна з найвищих по галузях, це 15 700 грн. В якій галузі ми можемо показати ще таку середню заробітну плату? За 9 місяців в області сплачено четверть мільярда гривень податків. При тому, що у нас рівень лісистості в області становить 20 відсотків і є значно нижчим, ніж в тій же Закарпатській області. Має місце колосальна динаміка зростання надходжень до бюджетів різних рівнів. Але існує загроза стрімкої втрати продуктивності лісів без фінансування державних програм через держбюджет. Питання бюджетного фінансування лісової галузі на сьогодні є принциповим і я думаю агітувати і переконувати в цьому нікого не потрібно.

Фінансування галузі сьогодні виглядає таким чином, коли не даються кошти і відбувається певний тест: мол дивіться, якщо вони без грошей існують третій рік, то значить там існують певні необліковані надходження, значить вони виживають, вони крутяться, їм грошей не треба. Але насправді я хочу сказати, що при всіх абсолютно справедливих зауваженнях і такому щирому обуренню, яке сформулював мій колега, високоповажний і дуже досвідчений, мудрий губернатор Закарпатської області, ми в сьогоднішній ситуації вбачаємо абсолютно системну загрозу в частині просто зазіхання на ліси України як на відповідний ресурс. Та ситуація, яка сьогодні розгортається, – це просто абсолютно цинічне і прагматичне намагання реалізувати той ресурс, який залишився ще від нерозподілених обленерго, водоканалів та інших природних монополій, які в принципі вже давно поділені.

Останнє, що можна поділити – це ліси України. Тому сьогодні абсолютно спокійно захисники галузі повинні приймати цей виклик і як просто необхідність організацію системної протидії. Зимою я пригадую на виїзному засіданні профільного комітету Верховної Ради України у Львові була організована знову ж таки відсіч намаганню реалізувати стратегію по реформуванню зловмисниками, які зазіхають на лісове господарство. Шанси у них з’являться лише в одному випадку, коли не буде гучної публічної консолідованої позиції представників і стратегічних партнерів лісової галузі.

Олександр Горган,
Голова Київської обласної державної адміністрації

(Виступ на IV з’їзді лісівників України)






Друкувати
Найбільш популярні матеріали