Платіжний баланс: Україна збільшила експорт на 10% та отримала мільярд інвестиційПлатіжний баланс у вересні зведений з дефіцитом на рівні $ 582 млн, говориться в повідомленні Національного банку України (НБУ).

За даними НБУ, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу у вересні розширився до $ 1,7 млрд на тлі погіршення динаміки експорту і значних планових виплат з обслуговування державного боргу.

У січні-вересні дефіцит поточного рахунку збільшився до $ 3,9 млрд у порівнянні з $ 1,5 млрд за відповідний період минулого року.

Обсяги експорту товарів у вересні скоротилися на 3,6% - до $ 3,3 млрд.

"Динаміка експорту погіршилася за всіма товарними групами, перш за все через більш низький врожай ранніх зернових, менші перехідні запаси окремих технічних культур врожаю попереднього року, ремонтні роботи на металургійних заводах, складності з транспортуванням і певного погіршення зовнішньої цінової кон'юнктури", - йдеться в повідомленні.

За даними НБУ, в цілому за січень-вересень експорт товарів зріс на 9,9% до $ 31,5 млрд.

Імпорт товарів у вересні склав $ 5,1 млрд, його річні темпи зростання залишалися високими (17,3%) на тлі стійкого внутрішнього попиту і високих цін на енергоносії.

В цілому за дев'ять місяців імпорт товарів зріс на 15,6% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до $ 40,6 млрд.

Чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком у вересні склав $ 1,1 млрд (у вересні минулого року - $ 1,3 млрд) і був забезпечений операціями приватного сектора, перш за все за торговими кредитами.

За даними центробанку, у вересні відновилося скорочення готівкової валюти поза банками (на $ 142 млн), відображаючи, перш за все, зменшення попиту на валюту з боку населення.

Чистий приплив прямих іноземних інвестицій склав $ 102 млн, 93% якого було направлено в реальний сектор в формі акціонерного капіталу. За січень-вересень чистий приплив прямих іноземних інвестицій склав $ 1,5 млрд, 28% з яких склали операції переоформлення боргу в статутний капітал.

В цілому за дев'ять місяців чистий приплив коштів по фінансовому рахунку сформувався на рівні аналогічного періоду 2017 року і склав $ 3,4 млрд.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали