Вашингтон перестає закуповувати нафту в ІрануВашингтон йде на "значне скорочення обсягу нафти і нафтопродуктів", що закуповуються у Ірану безпосередньо або за допомогою зарубіжних фінансових структур. Про це йдеться в підписаному президентом США Дональдом Трампом меморандумі, оприлюдненому в середу, 31 жовтня, прес-службою Білого дому.

Фактично мова йде про підтвердження дії ембарго, накладеного на Тегеран Трампом ще в листопаді 2017 року.

Як зазначається в меморандумі, при прийнятті відповідного рішення адміністрація Трампа, зокрема, керувалася, звітами, представленими Управлінням з енергетичної інформації - підрозділом Міненерго США - Конгресу в серпні, а також зростанням нафтовидобутку в ряді країн світу і наявністю стратегічних запасів вуглеводнів.

"Я продовжу уважно стежити за ситуацією", - підкреслив американський лідер.

У той же час, незважаючи на другий пакет санкцій США, пов'язаних із забороною на операції, що мають відношення до експорту нафти і енергетичного сектору Ірану, Вашингтон хоче мінімізувати можливі наслідки для своїх союзників.

На це, зокрема, звернув увагу радник президента США з національної безпеки Джон Болтон. За його словами, адміністрація Трампа з розумінням ставиться до того, що ряд регіональних гравців і інших країн не зможе повністю згорнути закупівлі нафти у Тегерана. Даний аспект буде врахований при прийнятті санкцій 5 листопада, підкреслив він.

Раніше Вашингтон вимагав від держав-союзників припинити купувати у Тегерана нафту під загрозою санкцій для компаній-закупівельників.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали