Нафтогаз може отримати з Держбюджету додаткових 230 млрд. грн.Заплановане підняття цін на газ створює додатковий люфт для викачування бюджетних коштів для Нафтогазу, що звужує інвестиційні можливості головного кошторису країни. Фактично створюються тепличні умови для найпотужнішої державної корпорації, що демотивує процеси модернізації і реконструкції індустрії видобутку вуглеводневої сировини.

У Кабінеті міністрів України підтвердили запит НАК «Нафтогаз України» на виділення 230 млрд. грн. із державного бюджету на 2019 рік. Ці гроші офіційно запитуються для успішного проходження опалювальних періодів 2023/2019 і 2019/2020, а також належного виконання компанією обов’язків для забезпечення громадських інтересів під час функціонування ринку природного газу.

«Нафтогаз» скерував відповідний запит до Кабміну 24 вересня, тобто через 10 днів після подання проекту держбюджету до Верховної Ради України. Виходячи із листа, на субсидії пропонується виділити 90 млрд. грн., на компенсацію за виконання соціальних зобов’язань з урахуванням заборгованості – 24 млрд. грн., на компенсацію для АТ «Укргазвидобування» втрат від реалізації газу за цінами, нижчими від ринкових – 92,8 млрд. грн.

Нагадаємо, що Нафтогаз є одним з найпотужніших монополістів і вітчизняне антимонопольне законодавство так і не сформувало належного інструментарію регулювання його діяльності в рамках дотримання вимог про обмеження недобросовісної конкуренції. Також ні жоден уряд так і не приступив до його реструктуризації, що зробило ціну на блакитне паливо основним гальмом соціально-економічного піднесення.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали