Чому Франція не бажає бути васалом СШАФранцузька республіка навіть в умовах холодної війни між капіталістичним та соціалістичним таборами завжди вирізнялась наявністю власної позиції в безпековому питанні. Особливо це яскраво проявлялось в часи президентства Шарля Де Голля та Франсуа Міттерана.

Нинішній Президент Франції нещодавно наголосив, що США – хоч і є історичним союзником, але країни ЄС не повинні залежати від Вашингтона, зокрема, у питання безпеки. Він переконує, що європейським країнам необхідна єдина армія, щоб не залежати від допомоги США. США – наш історичний союзник, і так буде і далі. Але бути союзником – це не означає бути васалом. Ми не повинні бути залежними від них, – заявив Макрон в ефірі загальнонаціонального телеканалу TF1.

Нагадаємо, що в останні періоди лідер Франції все частіше наголошує на необхідності згортання гегемонії США на європейському континенті і посиленні ролі європейських країн стосовно забезпечення власної безпеки. Також він аргументовано пояснює необхідність зменшення залежності Європи від США як важливої передумови стабільності в цілому на європейському континенті.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали