Втрати бюджету компенсують за рахунок бізнесуЄвропейська бізнес-асоціація з прикрим здивуванням сприйняла новину про схвалення урядом проекту закону про детінізацію зарплат в Україні.

Про це йдеться в заяві ЄБА після обговорення даного питання з представниками Міністерства соціальної політики, яке відбулося 15 листопада.

Найбільш помітним інструментом детінізації за пропозицією Мінсоцполітики має стати скасування максимальної величини бази нарахування єдиного соціального внеску.

"Немає сумнівів, що гарантованим результатом скасування максимальної величини бази нарахування ЄСВ стане істотне зростання витрат бізнесу. Так, Міністерство соціальної політики розраховує отримати додаткових 10 млрд грн. ЄСВ - відповідно, на цю суму зростуть витрати бізнесу на обов'язкові платежі", - відзначають в ЄБА.

Асоціація висловлює обурення тим, що левову частку цих додаткових надходжень повинні забезпечити платники, які вже зараз легально виплачують зарплати. Фактично під гаслами боротьби за детінізацію зарплат насправді пропонується ввести вибіркове додаткове оподаткування саме для сумлінних платників, які не перебувають в "тіні", вважають в ЄБА.

На думку асоціації, збільшення навантаження на сумлінних платників - вкрай несправедливий спосіб компенсувати втрати, які створюються внаслідок існування легкодоступних схем ухилення від податків. Держава повинна зосередитися на боротьбі саме з ухиленням від оподаткування, а не на імітації такої боротьби.

В ЄБА підкреслюють, що запропоновані Міністерством соціальної політики заходи ще більше заохотять недобросовісних платників до збереження тіньових схем, адже вони посилають недвозначний сигнал, що будь-які втрати бюджету будуть компенсуватися за рахунок добросовісних платників.

Асоціація відзначає, що для таких галузей, як освіта, сфера послуг, інформаційних технологій, де зарплата становить левову частку витрат, зростання ЄСВ збільшить витрати бізнесу на створення нових робочих місць з легальною зарплатою і дасть додатковий поштовх відтоку працівників за межі України.

Європейська бізнес-асоціація звернулася до Верховної Ради і президента України з проханням не підтримувати ініціативу Мінсоцполітики щодо збільшення податкового навантаження на фонд оплати праці, яка в запропонованому вигляді "є небезпечним, однобоким і вибіркову дію, а не комплексним вирішенням питання".






Друкувати
Найбільш популярні матеріали