Серед українців немає депозитної панікиНаціональний банк України заявляє про достатню ліквідність банківської системи і відсутності небезпечних відтоків коштів з банківської системи країни через два дні після прийняття рішення про введення воєнного стану.

"Ми не побачили істотних відтоків з банківської системи ... Всього протягом цих днів відтік коштів фізосіб менше 2%. Цей показник також включає витрати громадян під час Black Friday і вихідних днів", - написала перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова на своїй сторінці в мережі Facebook.

За її словами, в деяких банках були випадки, коли окремі клієнти вирішили не продовжувати депозит, який закінчувався, або знімали кошти з поточних рахунків, однак питома вага таких випадків мізерна.

"Система зараз досить ліквідна і проблем не відчула. Як підтвердження - жоден банк не звернувся до НБУ в ці дні за підтримкою ліквідності", - підкреслила К.Рожкова, нагадавши, що всі інструменти такої підтримки з боку центробанку ліквідності продовжують працювати.

Перший заступник голови Нацбанку зазначила, що ситуація на готівковому валютному ринку знаходиться під впливом психологічного чинника. "Ми очікуємо, що вона поступово заспокоїться, і курс повернеться до рівня, обумовленого фундаментальними факторами", - заявила вона.

Е.Рожкова особливо вказала, що рішення про визнання неплатоспроможним української "дочки" російського ВТБ Банку не було пов'язано з останніми подіями в країні.

Представник Нацбанку наголосила на важливості проведеної в понеділок перед введенням воєнного стану наради з керівництвом найбільших банків, на якому вдалося розвіяти їх хвилювання.

"Ми чітко розуміли, що головним нашим ворогом в ситуації, що склалася може бути тільки неякісна комунікація або її відсутність. Я вважаю, що ми спільно з банківським сектором впоралися на відмінно в цій ситуації", - вважає Е.Рожкова.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали